© Jonatan Pie // Unsplash

Så fångar du norrskenet

Skandinavien ligger bra till när det gäller norrsken, som är en av de två typerna av polarsken. Det betyder att du har chans att se naturens gröna sken. Men det är avgörande att du är på rätt plats.

4 november 2016

Norrskenet ligger däruppe och väntar, men det krävs antingen tur och lite list eller en resa norrut om du vill ha en chans att uppleva och fotografera det vackra fenoment.

Skandinavien ligger nämligen bra till när det gäller norrsken, som är en av de två typerna av polarsken.

Chanserna ökar ju längre norrut du kommer, så en plats som Nordkap är fantastisk om man har möjlighet att ta sig dit. Här kan man se norrsken nästan varje kväll om vädret tillåter det. Sedan blir chanserna sämre ju längre söderut man kommer.

Med långa slutartider på kameran kan man emellertid fånga upp så pass mycket ljus att man mycket väl kan fotografera norrsken utan att man ser det med blotta ögat.

> Läs också: Få de bästa bilderna av meteorregnet

4 tips för att fånga norrskenet:

  • Granska väderprognoserna. Om det är mulet kan det vara en bra idé att åka någon annanstans, för även det kraftigaste norrskenet försvinner bakom grå moln.

  • Norrskenets effekt beror på solvindarnas aktivitet. Vid hög aktivitet kan norrskenet ses rätt långt söderut.

  • Om du vill få koll på dina möjligheter att se norrskenet bör du kolla prognoserna. Här har Space Weather Prediction Center ett fantastiskt verktyg.

  • Även www.aurora-service.eu är en bra webbplats – här hittar man massor av historik samt hjälp att hitta en perfekt plats.

Så ställer du in kameran Använd stativ och manuella inställningar.

En bra utgångspunkt är att fokusera och välja en slutartid på 15 sekunder samt ett ISO-värde på 400.

Norrskenets styrka kan variera, och olika vädermässiga faktorer påverkar också resultatet, så var beredd på att anpassa inställningarna medan du fotograferar.

> Läs också: Så får du fantastiska bilder av supermånen

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av