Oväder, blixt, storm

7 tips för att fånga oväder

Stormjägaren och fotografen Mike Olbinski ger här 7 enkla tips för att fånga blixtnedslag, stormar och andra snygga himlafenomen.

7 april 2016

Tips 1: Din position Om du ska fotografera blixtar är det bra att hitta en höjd att stå på. Stå inte under blixtovädret. Om du kan se var det slår ner har du en riktigt bra utgångspunkt.

Tips 2: Stativet Använd ett stativ för stabilitet. Placera benen bredare än i vanliga fall; ofta står du på en plats med ojämnt underlag.

Tips 3: Exponering Se till att ha en kamera som är bra på långa exponeringar, minst 10-15 sekunder.

Tips 4: Blixttrigger Överväg att skaffa en blixttrigger som berättar för kameran när en blixt slår ner, så att den tar bilden vid rätt tillfälle.

Tips 5: Timelapse och stillbilder Använd flera kameror. Ställ upp en för att göra timelapse, och ha en i handen för att ta stillbilder med.

Tips 6: Skippa extrautrustningen Strunta i att ta med dig allt för mycket extrautrustning. I slutänden distraherar det mer än vad det hjälper. Du har bara ett fåtal minuter på dig att ta rätt bild, och det är allra bäst att bara ha med en kamera och ett stativ.

Tips 7: Var inte för försiktig med utrustningen Var inte alltför försiktig med utrustningen. Många kameror klarar mycket väl några regndroppar, bara de inte hamnar på frontlinsen och förstör bilden. 

Här berättar vi hur mycket regn som din utrustning egentligen klarar. Dessutom får du goda råd om hur du kan göra så att utrustningen håller i alla väder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av