Läs också

Leta fram din bästa bild som passar till temat

Månadens bild

World Press Photo 2018 – Bedövad noshörning ligger med förbundna ögon

"Waiting for Freedom" heter den här gripande bilden av en noshörning som har blivit bedövad och fått ögonen förbundna

© Neil Aldridge

World Press Photo offentliggör ny miljökategori

De nominerade bidragen i årets World Press Photo-tävling har offentliggjorts. Samtidigt har man skrotat kategorin Daily Life, och i stället har en ny kategori sett dagens ljus.

14 februari 2018

Den 12 april 2018 går den 61:e upplagan av World Press Photo av stapeln, och även om tävlingens ramverk i princip är detsamma som för 61 år sedan, har det ändå gjorts en och annan förändring under årens lopp.

En av årets nyheter är att kategorin Daily Life utgår från tävlingen. Å andra sidan har fotografer och fotojournalister kunnat skicka in bidrag till den helt nya kategorin Environment.

"Människans inverkan på miljön är en av de viktigaste problemställningarna i vår tid. I den kommande tävlingen har vi lagt till kategorin Environment. Det ger oss möjlighet att belöna och stödja bilder som behandlar det här ämnet, bland annat lösningsorienterade berättelser", säger Micha Bruinvels som är tävlingsledare hos World Press Photo Foundation.

Oroväckande bilder av vår värld

De nominerade i årets tävling, och därmed även i den nya kategorin, har nyligen blivit offentliggjorda. 

Merparten av bilderna visar en oroväckande bild av framtidens miljösituation, men en av dem visar att man även arbetar på lösningar som kan avhjälpa några av problemen. 

World Press Photo 2018 – Skadad albatross i Sydafrika

Bilden av en ung albatross som har skadats efter ett musangrepp heter "Attack of the Zombie Mouse" och är tagen på Marion Island i Indiska oceanen. Musen är här en invasiv art som har börjat angripa levande albatrossungar. 

© Thomas P. Peschak
World Press Photo 2018 – Flamingor flyger i flock över Brasilien

"Amazon: Paradise Threatened" heter den här bilden som föreställer en flock flamingor som flyger över Amazonas i Brasilien. De stora, öde sandområdena är ett resultat av massavverkning av regnskogen under 2016.

© Daniel Beltra
World Press Photo 2018 – Innovativ lantbruksteknik i Holland

"Hunger Solutions" får nog anses vara den enda positiva bilden bland de nominerade miljöbilderna. Det är tagen i ett område i Holland som kallas för "Food Valley", där ett antal uppstartsföretag inom innovativ lantbruksteknik arbetar med att komma fram med lösningar på jordens hungersnöd. 

© Luca Locatelli
World Press Photo 2018 – Ung man bär på ett enormt bylte med sopor över en soptipp

Människor producerar mer sopor än någonsin tidigare. Bilden "Wasteland" är en del av en serie som dokumenterar skillnaderna mellan Lagos, Jakartas, Tokyos, New Yorks, Sao Paulos och Amsterdams avfallshantering – eller bristen på densamma. 

© Kadir van Lohuizen
World Press Photo 2018 – pingviner framför pingvinbestånd i Afrika

Oftast är en bild av en bild inte världens mest intressanta motiv, men i extrema fall kan det vara något helt annat. 

Bilden "Back in Time" visar i förgrunden en historisk bild från 1890-talet om en afrikansk pingvinkoloni på ön Halifax i Namibia. Bilden står i stark kontrast mot den befintliga pingvinkolonin i bakgrunden. 

© Thomas P. Peschak

Vinnarna av årets tävling avslöjas vid prisutdelningen i Amsterdam den 12 april. 

Se även de fyra nominerade bilderna från skandinaviska fotografer i World Press Photo 2018 här. 

Läs mer om World Press Photo 2018 och se alla de nominerade bilderna här.

> Just nu kan du testa två nummer av Bonnier Digital FOTO och få en fin kikare för bara 49 kronor. Läs mer här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av