Selfie vid Oscarsgalan 2014

Bilden av kändisarna från Oscarsgalan 2014 har delats över tre miljoner gånger på Twitter.

I backspegeln: Selfie slog alla rekord

Den här selfien fick Twitter att haverera i hela 20 minuter 2014. Bilden kom med på Time Magazines lista över historiens 100 viktigaste bilder – här kan du läsa historien kom bilden.

9 maj 2018

Oscarsgalan har genom åren skapat många minnesvärda ögonblick. Vem har till exempel glömt den italienske regissören Roberto Benigni, som klättrade över stolsraderna i ren glädje, eller Halle Berrys rörande tal när han blivit den första svarta kvinnan som vunnit en Oscar i kategorin bästa kvinnliga huvudroll.

Även 2014 kom ett minnesvärt ögonblick, men det var av ett annat slag än de klassiska, långa tacktalen och glädjeutbrotten. I stället var det en händelse som befäste den nya, digitala tidens intåg.

Mitt under utdelningen av statyetterna gick nämligen kvällens värd, Ellen DeGeneres, ut bland publiken och samlade ihop en rad kända skådespelare för att ta en selfie med dem.

Det är många som kämpar om uppmärksamheten. I den bakre raden ser vi från vänster Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong’o och Angelina Jolie. I den främre raden syns från vänster Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Ellen DeGeneres, Bradley Cooper (som höll telefonen) och Peter Nyong’o Jr.

Läs också: Så tar du den bästa selfien

Miljontals retweets

Bilden i sig är inte särskilt anmärkningsvärd, förutom det stjärnspäckade motivet. Det som gjorde bilden så enastående var det som hände efteråt. Och det fick Time Magazine att sätta upp den på tidningens lista över de 100 viktigaste bilderna genom tiderna.

Ellen DeGeneres lade nämligen ut bilden på Twitter, och den välte nästan internet. Inom en halvtimme hade den delats 779 295 gånger. Det var nytt rekord och anstormningen blockerade Twitter i 20 minuter. Vid tv-sändningens slut var siffran över två miljoner, och i dag har bilden twittrats över 3,4 miljoner gånger.

Samtidigt var det bra reklam för Samsung, eftersom bilden togs med en av företagets mobiler. Det är osäkert om det hela var planerat, men Samsung har erkänt att bildens reklamvärde kan vara över en miljard dollar.

Du kan se Time Magazine's lista "The Most Influential Images of All Time" här.

> Här har vi samlat bilder från hela världen i vackra gallerier där du kan bli inspirerad och fascinerad av andra fotografers arbete.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av