Fotografera det slutna landet

På jakt efter det slutna landet

Det är något lockande med platser som man inte har tillträde till eller som man inte får fotografera. En del fotografer kan bara inte låta bli - och korsar gränsen till det som egentligen ska vara ett slutet rum.

26 oktober 2016

En del fotografer dras till slutna rum - spännande miljöer som står övergivna, är svåra att ta sig in i eller bara är svåra att få tillstånd att fotografera.

I Bonnier Digital FOTO 16/2016, som är ute i handeln nu, möter vi den portugisiske fotografen Edgar Martins som har gjort det till sitt varumärke att fotografera platser där andra inte har lyckats få tillträde.

Bland annat har han genomfört unika projekt tillsammans med BMW och den europeiska rymdorganisationen ESA.

> Se även: Tips: 16 trick vid fotografering av övergivna platser

Övergivna eller hemliga platser

Tidigare i år hade vi en intervju med de två äventyrarna Jan Elhøj och Morten Kirckhoff, som i flera år har fotograferat övergivna platser i hela världen.

> Läs om varför de dras till övergivna miljöer: Fascinerade av det övergivna.

Men medan de ofta söker spänningen i att ta sig in bakom avspärrningar, staket och vakter, finns det andra som söker sig till övergivna platser som närmast är helt bortglömda.

En av dem är den ryske fotografen Danila Tkachenko, som har skapat en fotoserie med det passande namnet Restricted Areas, där han berättar historien om människans omättliga hunger efter teknisk utveckling.

Men den teknisk utvecklingen rör sig hela tiden framåt, så världen är full av tomma och övergivna anläggningar och maskiner som en gång i tiden var toppmoderna. Nu står de bortglömda, och det är här Tkachenko hittar sina motiv.

Tkachenkos fotoserie omfattar bland annat en rad bilder från den tidigare Sovjetunionen, och det är där denna bild är tagen.

Du kan se mer av hans projekt på hans hemsida eller på Fotogalerie Friedrichshain som denna månad visar Tkachenkos utställning.

I Bonnier Digital FOTO nummer 16/2016, som finns i handeln nu, kan du läsa hela intervjun med Edgar Martins och se hans imponerande bilder från platser som vi andra aldrig får lov att fotografera. Som prenumerant kan du ladda hem artikeln gratis här ovanför.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av