Bhutansk pojke i munkkåpa

Sisse fick syn på den här unga munken i ett tempel i Bhutan. Tack vare slutartiden på 1/10 sekund är pojken skarp, medan bakgrunden är oskarp. 

© Sisse Brimberg

National Geographic-fotografens magiska bilder från Bhutan

Hur bör du bära dig åt när du fotograferar människor i främmande länder? National Geographic-fotografen Sisse Brimberg visar sina bilder från det lilla kungariket Bhutan och bjuder på sina bästa tips.

8 februari 2018 av Sarah Marie Winter

Avsides belägna tempel, vackert dekorerade trähus och lummiga dalar.

Det lilla buddhistiska kungariket Bhutan bjuder på otaliga fotomöjligheter för den äventyrslystna naturfotografen, men det finns även massor av intressanta motiv inom kategorierna porträtt- och gatufotografi.

Det kan fotografen Sisse Brimberg intyga. Under de dryga 40 åren som hon har arbetat som fotograf på National Geographic Magazine har hon varit i Bhutan flera gånger.

Hennes mest minnesvärda upplevelser har varit när hon har kommit nära människorna på plats och fått en inblick i deras vardag.

Bhutansk munk med mobil

Den röda munkkåpan i hörnet av mobilens skärmbild avslöjar att munken har kameran riktad mot sig själv – möjligtvis för att ta en selfie.

© Sisse Brimberg

Nya perspektiv i Bhutan

En av Sisses favoritbilder från hennes senaste resa är från ett tempel där hon möttes av en oväntad syn när hon tittade ut genom ett fönster på översta våningen. Alldeles nedanför satt nämligen en munk med en smartphone.

”Kameraappen var öppen, och man kunde se att han riktade kameran mot sig själv. Det kan absolut vara så att precis hade tagit en selfie”, berättar Sisse roat.

I Bhutan får munkarna ha personliga ägodelar, även teknisk utrustning. Den här motsättningen mellan det nya och det traditionella skapar oväntade scenarier som ger udda och ovanliga bilder.

”Det är aldrig lätt att ta originella bilder med nya perspektiv, men möjligheterna är betydligt bättre i Bhutan än på många andra platser”, säger Sisse.

Bhutansk mamma med barn

Den är bilden är tagen på en lokal marknad. Den är en av Sisses favoritbilder, för den säger en del om hur det är att få ett yngre syskon som man plötsligt ska dela uppmärksamheten med – och hur utmattande det kan vara att vara förälder.

© Sisse Brimberg

Intuitiv fotostil

När Sisse fotograferar lokalbefolkningen gör hon det ofta intuitivt, och många av hennes bilder är tagna ut brösthöjd. Hon hinner nämligen ofta inte ta upp kameran till ögat om hon ska kunna få med just den situation som hon har fått syn på .

Därför sitter också kamerainställningarna i ryggraden, så att hon inte behöver stanna upp och fundera över dem.

”Jag använder i regel ett 24–70 mm-objektiv för gatufotografering, och då behöver jag bara komma ihåg att ställa in brännvidden på 24 mm; då vet jag exakt vad kameran ser”, berättar hon.

Bhutanska män i barberarsalong
Sisse fick lov att ställa sig längst bak i den livliga barberarsalongen där hon snabbt smälte in i bakgrunden så att männen glömde bort att hon var där. Det gav en del intressanta bilder.
© Sisse Brimberg

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av