Nytänkandet lever i högönsklig välmåga

Flera tillverkare bröt mot konventionerna på årets stora fotomässa i Las Vegas.

13 januari 2012

De mest uppseendeväckande nyheterna på den stora fotomässan [email protected] var utan tvekan den nya systemkameran X-Pro1 från Fujifilm samt Canon Powershot G1 X. Fujifilm visade nytänkande med sin helt nya sensor. Här är pixlarna uppradade i ett nytt mönster som gör att man kan droppa kantutjämningsfiltret, vilket lär ge knivskarpa bilder.

Canon utnyttjade också [email protected] för att lansera sitt svar på den stora vågen av systemkameror. G1 X har en stor sensor – faktiskt större än på en Micro Four Thirds – men i stället för utbytbar optik är zoomobjektivet fastmonterat. Det gör kameran kompakt men ger ändå en hög bildkvalitet.

Nikon tog tillfället i akt att visa upp sitt nya flaggskepp D4, där det ovanligaste är den inbyggda servern. Med en trådlös sändare kan man nämligen utan Internetåtkomst eller trådlöst nätverk fjärrstyra kameran direkt från en Iphone eller Ipad. Spännande!

Många tillverkare kom med en rad nya kompaktkameror, och det mest överraskande var Polaroids nyhet. Deras SC1630 har nämligen operativsystemet Android inbyggt, så den fungerar mer som en smarttelefon än som en kompaktkamera. Baksidan påminner också helt om en mobil med sin stora tryckkänsliga skärm, och via det inbyggda trådlösa nätverket kan man blixtsnabbt dela sina bilder på sociala medier. Kameran har en upplösning på 16,0 megapixel och 3x optisk zoom.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av