De största nyheterna på CES-mässan

Den stora elektronikmässan CES i USA är över för den här gången. I år bjöd den på massor av spännande nyheter för fotoentusiasten. Här utnämner vi de intressantaste.

Den intressantaste nyheten för den krävande fotoentusiasten är Fujifilm X100S som omfattar hela 70 förbättringar jämfört med föregångaren X100. Autofokusen har gjorts mycket snabbare, tack vare inbyggd fasdetektering på bildsensorn, och kamerans väntetider har också generellt blivit kortare. Man kan t.ex. ta en ny bild dubbelt så snabbt som tidigare, och X100S är färdig att använda på hälften så lång tid som tidigare. Kameran har dessutom ärvt bildsensorn från flaggskeppet X-Pro1, där den högre upplösningen på 16,0 megapixel och frånvaron av ett antialiasfilter ger högre detaljgrad och skarpa bilder.

Se alla våra nyheter från CES 2013 här >>

Nikon har kommit med den nya spegellösa systemkameran J3 där upplösningen är på 14,2 megapixel. Kameran möjliggör serietagningar med aktiv autofokus på hela 15 bilder i sekundet i full upplösning. Till mångas överraskning har Nikon valt att utelämna både AA-filter och lågpassfilter framför sensorn, men enligt tillverkaren är dessa inte längre nödvändiga tack vare kamerans nya CX-sensor, och detaljåtergivningen sägs därmed vara övertygande.

CES var även platsen för introduktionen av nya, tåliga kameror. Stylus Tough TG-2 iHS från Olympus klarar ett dopp i havet ner till 15 meters djup och tål ett fall från upp till 2,1 meter. Dessutom klarar den kyla ner till tio minusgrader och är stötsäker upp till 100 kilo. Objektivet har en ljusstark bländare F2.0, så att man kan klara sig även om ljusförhållandena är dåliga. Panasonic lanserade samtidigt konkurrenten Lumix FT5, som kan komma ner till hela 13 meters djup och matchar TG-2:s övriga tuffa specifikationer, samt har en upplösning på 16,1 megapixel.

Pentax kom med en klassisk retrodesign i form av MX-1 som är utrustad med en ny bakbelyst cmos-sensor med en upplösning på 12,0 megapixel. Viktigt för en kamera i den här klassen är att nyheten har ett mycket ljusstarkt objektiv, där bländarområdet går från F1.8 till F2.5. Kameran har 4x zoom som täcker området 28-112 mm.

Samsungs nya spegellösa systemkamera NX300 har samma höga upplösning på 20,3 megapixel som de övriga kamerorna i NX-serien, och den har naturligtvis inbyggt wi-fi. Tack vare bildprocessorn DRIMe IV kan man ta 8,6 bilder per sekund, och så kan man spela in i 3D – till och med i Full HD-video – om man köper den nya 3D-optiken från Samsung. Kameran har en vridbar skärm på 3,3 tum av typen amoled, vilket ger hög kontrast.

De annars något konservativa Canon kom med den tämligen speciella Powershot N som är extremt kompakt och domineras av en praktisk och vridbar skärm, så att man kan fotografera från annorlunda vinklar. Skärmen är tryckkänslig, och i stort sett alla funktioner styrs härifrån. Upplösningen är på 12,1 megapixel, och objektivet har en brännvidd på 28-224 mm.

Under CES avslöjades det också att vi kan förvänta oss extremt hög upplösning till teveapparater och skärmar. Panasonic visade t.ex. en surfplatta som kan återge 4K. Skärmen på 20 tum har nämligen en upplösning på 3840 x 2560 pixlar. Vissa tillverkare blickar ännu längre in i framtiden. Till exempel visade Sharp en prototyp på en plattskärm som kan återge video i hela 8K, vilket motsvarar en upplösning på 7680 x 4320 pixlar. Skärmen har en storlek på 85 tum.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av