Fotografera kulor och krevader

Höghastighetsbilder kräver väldigt speciella tekniker, och de mest inbitna entusiasterna bygger sin egen utrustning. Du kan dock komma igång med att fånga kulor och ballonger om spricker med endast din blixt som hjälpmedel.

19 november 2015

Det var amerikanen Harold Edgarton som lanserade principen för den elektroniska blixt som vi känner i dag. Han kom på att man genom att exponeringa rörliga föremål med en extremt kort ljusimpuls kunde frysa rörelser i tiden. Han blev senare känd för att han frös explosionsögonblicket i en atombomb.

Man kan klara sig med mindre, t.ex. vattenfyllda ballonger som exploderar, men till och med med en så kort slutartid som 1/8000 sekund blir vattendroppar oskarpa. Därför måste man använda en annan teknik där man förkortar ljusglimten från en blixt ända ner till 1/40000 sekund.

En blixt fungerar på så sätt att man genom att minska blixturladdningen helt enkelt förkortar blixtens brinntid. Det innebär att du med en urladdning på 1/128 kan frysa snabba rörelser.

Ställ in kameran på en lång slutartid som 2 sekunder, släck ljuset och ställ in blixten på så låg styrka det går. Då är du redo för höghastighetsbilder. Genom att använda en utlösare som Triggertrap kan du få blixten att avfyras i samma ögonblick som du t.ex. spränger en ballong, med hjälp av ljudet som hörs när ballongen spricker.

Du kan läsa mycket mer om höghastighetsbilder i artikeln om explosioner i nummer 17/2015 och hitta inspiration till några väldigt ovanliga motiv som du kan spränga eller skjuta i småbitar. Du får också träffa en man som har byggt en egen blixt som klarar exponeringstider på ända ner till 1/1000000 sekund.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av