Svensk major i antingen livgrenadjärregementet eller livgardet, ca 1841.
Äldsta porträttet

En okänd fotograf tog denna bild (daguerrotypi) cirka 1841, vilket gör bilden till det tidigaste fotografiet av en svensk person som finns bevarat. Mannen på bilden är major i antingen livgrenadjärregementet eller livgardet. Hans namn är inte känt. Se bilden på utställningen i Landskrona.

© Svensk Major, ca 1841. Daguerrotypi. Okänd fotograf. Privat samling.

Svepet: det här får du inte missa i december

I decembermörkret är det skönt att dra sig inomhus, så varför inte se en fotoutställning? Här ger vi några tips om vad som bjuds i olika delar av landet.

28 november 2017 av Louise Hagemann

Våra tips

I svepet kan du läsa om vilka produkter, utställningar, projekt och annat i fotovärlden som har fångat redaktionens uppmärksamhet på sista tiden.

Den här veckan har redaktören Staffan Johansson ordet.

December är snart här, och det är ju en månad som brukar vara full av upplevelser. Ett sätt att lysa upp vintermörkret är att ge sig ut och se en utställning för att hitta ny inspiration och tänka nya tankar.

Och det finns mycket att välja på runt om i landet. Här gör vi ett subjektivt urval.

Historisk tillbakablick i Landskrona

Landskrona Foto presenterar en unik utställning med utgångspunkt i samlingar och arkiv. TIME/LIGHT/LOVE – Swedish Photographic Portraits 1840–2017 rör sig kring det intima, det hemliga och det mänskliga. 

Människor med liv lika komplexa som våra egna träder fram ur äldre tider. Här öppnas ett spännande fönster mot äldre tider. Pågår till den 28 januari 2018.

Utan titel
Utan titel

Fotografin har en lång historia, ofta med betoning på det dokumenterande. På utställningen i Landskrona får vi en översikt över den svenska fotografiska porträttkonsten. Här en automatbild av något äldre datum. 

© Automatfotografi, okänt årtal. Landskrona museum.
DEMO – studenter vid masterprogrammet i fotografi vid Akademin Valand
DEMO – studenter vid masterprogrammet i fotografi vid Akademin Valand

Fotogalleriet Format i Malmö visar DEMO – en utställning av studenter vid masterprogrammet i fotografi vid Akademin Valand. Utställningen utgår i hög grad från platser som är förbundna med specifika händelser och minnen, personliga eller av mer allmän karaktär. Pågår till den 16 december.

© DEMO – studenter vid masterprogrammet i fotografi vid Akademin Valand

Krig på Bonniers Konsthall

"Bilden av krig" heter en utställning på Bonniers Konsthall i Stockholm. Den kretsar kring bilden av krig och hur den påverkar oss människor. 

Utställningen samlar verk av mer än 30 konstnärer från världen över, ofta på fotografisk grund. Konstnärerna ställer väsentliga frågor om vad krigets våldsamma bilder betyder för oss.

David Claerbout, Vietnam, 1967, near Duc Pho, foto, 2001
David Claerbout, Vietnam, 1967, near Duc Pho, foto, 2001

Bilder från Vietnamkriget gav upphov till många frågor. Fotojournalisterna fyllde en viktig funktion. Utställningen pågår till den 14 januari.

© David Claerbout, Vietnam, 1967, near Duc Pho, foto, 2001

Pristagare i Göteborg

Rineke Dijkstra är "Hasselblad Award Winner 2017", och en utställning med hennes verk visas på Hasselblad Center på Göteborgs konstmuseum fram till den 4 februari. Under de senaste 30 åren har den holländska fotografen Rineke Dijkstra etablerat sig som en av de mest framstående och internationellt hyllade konstnärerna som arbetar med foto- och videoporträtt. 

Hennes storskaliga fotografier och filmer fokuserar ofta på barn, ungdomar och unga vuxna och erbjuder subtila utforskningar av formandet och framställningen av identitet.

Rineke Dijkstra, porträtt av Almerisa
Almerisa, Wormer, June 23, 1996

Ett uppmärksammat projekt som ännu är pågående inleddes 1994, när Rineke Dijkstra stötte på och fotograferade en sexårig bosnisk flicka, Almerisa Sehric, på en nederländsk flyktingförläggning för asylsökande. Dijkstra har sedan fortsatt att fotografera Almerisa med några års mellanrum.

© Rineke-Dijkstra_Almerisa-Wormer-June-23-1996

Och det finns mycket mer att se. Fotografiska i Stockholm har som vanligt mycket på gång, bland annat en utställning från den 9 december med den kinesiska fotografen Chan Man. Hennes verk har visats på utställningar världen över sedan 2004 men Fearless & Fabulous på Fotografiska är hennes första separatutställning på museum utanför Kina.

Abecita konstmuseum i Borås visar till den 11 februari verk av Hannah Modigh, 2017 års vinnare av Lars Tunbjörkpriset. Dokumentärfotografen Hannah Modigh tilldelas Tunbjörkpriset 2017 för sina kompromisslösa bilder av USA:s skuggsida. I projektet Hurricane season har hon skildrat människor i södern, långt borta från den amerikanska drömmen.

På Göteborgs Konstmuseum visas till den 18 mars verk av Julia Peirone, som arbetar med frågor kring identitet och fotografisk bild, ofta med fokus på unga kvinnor och frågor kring vad en fotografisk bild kan vara och vad den kan göra i en tid som präglas av sociala medier och en självcentrerad bildkultur.

Håll dig uppdaterar om vad som händer i fotovärlden. Teckna en prenumeration på Bonnier Digital FOTO, och läs tidningen med detsamma på mobilen eller surfplattan med Wype-appen. Här får du dessutom tillgång till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av