Produktbild av Sigma 28mm, Sigma 40mm, Sigma 56mm, Sigma 70-200mm, Sigma 60-600mm

Det finns numera anledning att överväga den japanska tillverkaren Sigma när du ska köpa nytt objektiv. Urvalet av tredjepartsobjektiv av hög kvalitet är nämligen nu ännu större. 

© Sigma

De 5 viktigaste nyheter från Photokina 2018

Trots en allmän nedgång i antalet nya kameraprodukter bjöd Photokina även i år på en rad intressanta och överraskande nyheter. Vi har sammanställt de viktigaste.

Det var svårt att föreställa sig att Photokina skulle medföra några revolutionerande lanseringar efter att Nikon och Canon hade avslöjat sina nya, spegellösa fullformatskameror i slutet av augusti och början av september – flera veckor före den stora fotomässan. 

Men även om det inte kom några nyheter från vare sig Sony eller Olympus, var det flera andra tillverkare som kom med intressanta nyheter under mässans fyra dagar.

Här har vi sammanställt de fem viktigaste nyheterna: 

1. Leica, Sigma och Panasonic bildar en allians

Det har alltid varit besvärligt när man som fotograf vill använda ett objektiv med en fattning och ett kamerahus med en annan. Men det tänker Leica, Sigma och Panasonic sätta p för. 

På Photokina tillkännagav de tre tillverkarna att de framöver kommer att använda samma fattning till fullformats- och APS-C-kameror – nämligen L-fattningen som är utvecklas av Leica. 

Därmed kommer fotografer i framtiden kunna använda ett objektiv från den ena tillverkaren med ett kamerahus av någon av de andra tillverkarna. 

Det låter som en win-win-situation för alla tre tillverkarna, eftersom de kommer att få en större objektivportfölj, vilket kommer att göra dem mer attraktiva för fotografer. 

2. Panasonic lanserar spegellös fullformatskamera

Om du trots allt inte tycker att den nya alliansen ger ett tillräckligt stort utbud av kameror, kan du se fram emot våren 2019 när du kan köpa Panasonic S1 och S1R – de första spegellösa fullformatarna från Panasonic.

Med den här lanseringen blev det ännu tydligare att framtiden inom fotografi är spegellös – och försedd med en fullformatssensor. 

Bild av Panasonic Lumix  S1R

Panasonic Lumix S1R får en upplösning på 47 megapixel och är särskilt anpassad för fotoentusiaster, medan Panasonic Lumix S1 har 24 megapixel och är främst till för videofolket.

© Panasonic
Bild av Panasonic Lumix S1R

Båda kamerorna kan dessutom spela in video i 4K med upp till hela 60 bilder i sekunden, vilket ingen av deras konkurrenter klarar.

© Panasonic

3. Zeiss bryter ny mark med hybrid-liknande kamera

Den tyska kameratillverkaren Zeiss överraskade alla genom att presentera Zeiss ZX1: En kamera som påminner om en hybrid mellan en smartphone och en fullformatskamera. 

Nyheten från Zeiss pekade på en annan utveckling som vi länge har sett i både kameror, bildbehandlingsprogram och mobiltelefoner: Det ska vara så enkelt som möjligt att ta snygga bilder. 

Och mycket tyder på att så blir fallet med Zeiss nya kamera som bland annat har inbyggt Lightroom. 

> Läs också: Zeiss bakom årets största bomb på Photokina

4. Sigma utökar portföljen med fem nya objektiv

Det ska inte längre vara urvalet som hindrar fotografer från att byta till tredjepartsobjektiv. Det verkar vara Sigmas målsättning, för den japanska tillverkaren hade med sig hela fem nya, spännande objektiv på Photokina.

De nya objektiven är ett 28mm F1.4 DG HSM, ett 40mm F1.4 DG HSM, ett 56mm F1.4 DC DN, ett 70-200mm F2.8 DG OS HSM och sist, men absolut inte minst, ett 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM. 

Läs också: Våra första intryck av Sigma 60-600 mm

Bild av Sigma 70-200mm F2.8 DG OS HSM

Bland de nya objektiven från Sigma hittar man det länge väntade 70-200mm F2.8, som med sitt klassiske, populära och mångsidiga zoomområde tilltalar både entusiaster och yrkesfotografer. 

© Sigma

5. Venus Optics lanserar unika objektiv

Den kinesiska objektivtillverkaren Venus Optics har specialiserat sig på objektiv som skiljer sig från mängden, och den här gången hade de med sig hela 12 nya objektiv. 

Fyra av dem hade tidigare visats fram på en mässa i Beijing, och åtta som för första gången presenterades på Photokina.

De nya objektiven omfattar bl.a. ett 4mm F2.8 fisheyeobjektiv till Micro Four Thirds-kameror och ett 10-18mm F4.5-5.6 till Sonys fullformatskameror med E-fattning.

Läs också: Spara pengar med tredjepartsobjektiv

Bild av Laowa 4mm F2.8

Nya Laowa 4mm F2.8 öppnar helt nya världar inom fotografi, så Micro Four Thirds-användare kan absolut se fram emot att det här ultravidvinkelobjektivet kommer ut till butikerna. 

© Venus Optics

Redaktionen rekommenderar: 100 tips och kurser om bildbehandling

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar? Annars är det kanske dags att lära sig nu.

Bonnier Digital FOTO har nyligen gett ut en ny bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken är skriven så att det finns något för alla, hur erfaren du än är. Alltså får du glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och redigerar alla dina bilder.

Med boken i handen kan du enkelt ta dina bilder till helt nya höjder tack vare de utförliga steg-för-steg-instruktionerna där vi guidar dig genom de olika funktionerna, justeringsmöjligheterna och effekterna.

> Just nu kan du köpa boken 100 tips och kurser samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av