Facebook uppdaterar censurpolicy

Facebook uppdaterar censurpolicy efter våldsam kritik

I september hamnade Facebook i blåsväder, efter att de hade censurerat bort den historiska bilden Napalm girl från Vietnamkriget. Nu omarbetar de censurreglerna.

27 oktober 2016

Vissa anser säkert att Facebook har lite väl hårda regler när det gäller vilka bilder som man får lov att lägga upp där.

Bilder med synliga könsdelar och kvinnobröst tas snabbt bort, och om du bryter mot reglerna kan du så att säga sättas i skamvrån genom att stängas av från Facebook under några dagar.

I september gick censuren ut över den ikoniska bilden Napalm girl, där en flicka springer nedför gatan efter att ha blivit bränd med napalm under Vietnamkriget – naken. En bild som fotografen Nick Ut för övrigt tilldelades Pulitzerpriset för.

Bilden raderades från Facebook med hänvisning till deras censurpolicy, och det fick bland annat norska Aftenpostens redaktör Espen Egil Hansen att reagera.

Han lade upp den här videon på Facebook riktad direkt till Mark Zuckerberg och Facebook:

Nyhetsvärdet gör skillnaden

Facebook bad om ursäkt, och bilden kom tillbaka på det sociala mediumet. Men det är först nu som de officiellt uppdaterar reglerna. Nu heter det att bilder och inslag med ett visst nyhetsvärde eller ett väsentligt allmänintresse är okej.

"Det är komplicerat att fastställa globala standarder i vårt samhälle. Det är en väldigt subjektiv bedömning att avgöra om en bild har ett nyhetsvärde eller är av en särskilt historisk vikt. Bilder av nakenhet och våld som accepteras i en del av världen kan vara anstötliga eller till och med olagliga i en annan", lyder ett uttalande från Facebook-toppen.

Under de kommande veckorna kommer Facebook att tillåta fler uppdateringar som folk anser har ett nyhetsvärde eller ett väsentligt allmänintresse. Exakt hur de nya riktlinjerna ska efterlevas är en aning osäkert. Och Facebook erkänner också att alla säkert inte blir nöjda med resultatet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av