Med timelapse kan man få fart på molnen. Se videon längre ner i artikeln.

© Kristoffer Engbo

Få tiden att flyga med timelapse

I somras passade vi på att jobba lite extra med timelapse-film. Här kan du se ett av våra klipp och få tips om hur du själv kan komma igång.

2 augusti 2017 av Kristoffer Engbo

En molnig himmel är ett perfekt motiv för timelapse-fotografering, där man tar en serie bilder över en längre period och sedan lägger samman dem till en tjusig film.

I den här videon har vi fångat solnedgången över en sjö i Sverige. En timme och 20 minuter har här koncentrerats till bara 16 sekunder, så att man verkligen ser hur molnen rör sig och hur nyanserna ändras på himlen.

Kameran stod naturligtvis på stativ, och så ställde vi in kameran så att den tog en bild var tionde sekund. Om molnen rör sig så snabbt att man ser det får du eventuellt ett bättre resultat om kameran tar en bild var femte sekund. Vitbalansen ställdes in manuellt, och kameran ställdes även in så att den kompenserade för det växlande ljuset.

Så fotar du timelapse

Många kameror har en inbyggd timelapse-funktion där man oftast väljer intervallet mellan bilderna och hur många bilder som ska tas. Ett annat alternativ är att använda en avancerad trådutlösare med intervallfunktion.

Till våra serier använde vi en Sony-kamera, där vi hade installerat deras timelapse-app med ett flertal olika funktioner. Sedan lade vi samman bilderna i ett videoredigeringsprogram, men hos vissa kameror kan man även spara bilderna direkt som ett filmklipp.

Se till att batteriet är fulladdat och komponera så att himlen tar upp en stor del av buldytan, eftersom det är här man ser utvecklingen på allvar.

Se också de fina timelapse-klippen som en av våra läsare, Valter Jakobsen, har spelat in.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av