Silhuetter av motorcyklister och motorcyklar

En silhuett behöver inte nödvändigtvis föreställa dig och din familj på stranden. Ställ t.ex. motorcykelklubben, fotbollslaget eller golfgänget i motljuset. 

© Shutterstock

Bonnier Digital FOTOs adventskalender: Här är din andra julutmaning

Det har blivit dags att öppna den andra luckan i Bonnier Digital FOTOs adventskalender där vi varje söndag bjuder på en utmaning som du kan roa dig med under julledigheten. Utmaningen för den andra söndagen i advent är silhuetter.

5 december 2019 av Sarah Marie Winther

Silhuetter kan ge stämningsfulla bilder med massor av dramatik och mystik, och så är de faktiskt inte så svåra att åstadkomma, särskilt på vintern. 

Då står solen nämligen lågt på himlen närhelst den är framme, vilket ger goda möjligheter att åstadkomma tydliga silhuetter mot en snyggt ljus bakgrund.

Nedan tipsar vi om tre olika typer av silhuetter som du kan skapa, och så hoppas vi att du vill dela med dig av dina resultat – antingen på Instagram, där du kan tagga diginordic, eller i vår återkommande fototävling.

Kanske är det din bild av silhuetter som publiceras i tidningen eller hamnar på Bonnier Digital FOTOs Instagram?

> Läs också: Så fotograferar du silhuetter

1. Skapa ett porträtt i silhuett

Silhuett av kvinna i profil framför solnedgång

En silhuett kan vara ett sätt att porträttera en person utan att avslöja allt.

© Shutterstock

Vem säger att ett porträtt alltid måste visa personens hela ansikte? Du kan ta ett porträtt med ett näst intill poetiskt uttryck genom att fotografera modellen i profil mot en solnedgång. 

Hitta en plats med fri utsikt, t.ex. en åker, och placera modellen så att hen står i profil mot dig. Kontrollera att modellen inte har någon krage på sig som ser underlig ut eller hår som spretar åt alla håll. 

Du kan även fotografera flera personer i samma bild, men då är det viktigt att de inte överlappar varandra, annars flyter deras konturer samman till en oigenkännlig massa. 

Ett par som håller varandra i händerna kan t.ex. snarare se ut som en svart klump om de står för nära varandra och den ljusa bakgrunden inte kan ses mellan kropparnas konturer.

> Läs också: Fotografera dramatiska vinterbilder i svartvitt

2. Fotografera silhuetter vid flygplatsen

Silhuett av flygplan över landningsbana

Flygplatser och industriområden lämpar sig väl när man ska fotografera silhuetter, i och med att det finns många intressanta former som reser sig över horisonten.

© Shutterstock

Silhuetter behöver inte visa människor. Du kan t.ex. ge dig till flygplatsen och fotografera ett plan som håller på att landa. Det ger en annorlunda, men ändå en väldigt lättigenkännlig silhuett.

Även inomhus finns det goda möjligheter att fotografera silhuetter. På de flesta flygplatser finns det nämligen stora glaspartier där det strömmar in massor av ljus. Och eftersom det hela tiden myllrar förbi en massa människor behöver du inte vänta länge på ett intressant motiv. 

Du kan även få fina silhuetter i industriområden och på byggplatser där det vimlar av skorstenar, kranar och byggställningar.

> Läs också: Så använder du spotmätning

3. Fotografera en silhuett mitt på dagen

Silhuett av flygande gäss

Genom att underexponera bilden en aning kan du åstadkomma en grafisk effekt som ger en iögonfallande bild.

© Shutterstock

Även om silhuetter oftast fotograferas vid soluppgång eller solnedgång behöver du faktiskt inte någon färgstrålande himmel för att åstadkomma en fängslande bild av en silhuett. 

Du kan nämligen utnyttja vinterns gråmulna dagar och fotografera upp mot den mjölkvita himlen. 

Fåglar som måsar eller gäss är bra motiv, eftersom man ofta ser dem i flykt. Om du underexponerar bilden en aning, kan du åstadkomma en näst intill grafisk effekt där fåglarna blir svarta mot den vita himlen.

Om du fotograferar med ett halvautomatiskt program som Av eller P, kan du dämpa exponeringen ett steg eller två med hjälp av exponeringskompensationen.

> Läs också: Så funkar exponeringskompensationen

Nu är det din tur!

Vi hoppas att du nu känner dig inspirerad till att gå ut och ta snygga silhuettbilder. Tänk på att dina bilder inte alls behöver påminna om dem här i artikeln. 

Du kan t.ex. också göra silhuetter i kraftigt strålkastarljus vid konserter, eller så kan du göra det enkelt för dig och fotografera nakna trädkronor mot en molnig himmel. Det finns massor av motiv därute som bara väntar på att förevigas.

Vi hoppas naturligtvis att du vill dela dina bilder med oss. Det kan du göra genom att tagga oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivningen) och naturligtvis genom att skicka in bilderna till vår fototävling.

Mycket nöje!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av