Du behöver bara en mörk plats för att ta bilder av det här slaget. En slutartid på tre sekunder räckte för att skriva ett snabel-a med lampan. Vi fick blända ned till F22, för att ljuset inte skulle bli för starkt.

© Kristoffer Engbo

Bonnier Digital FOTOs adventskalender: Din tredje julutmaning

I Bonnier Digital FOTOs adventskalender får du varje söndag i december en fotoutmaning som du kan prova på under julens lediga dagar. Din tredje utmaning är att måla med ljus.

13 december 2019

Ordet ”fotografi” kommer från grekiskan och betyder ”ljusmålning” eller ”att måla med ljus”, och det tolkar vi bokstavligt i vår tredje utmaning i Bonnier Digital FOTOs adventskalender.

Här ska du nämligen måla med ljus, och din målarduk består av kamerans bildsensor. Du målar med en ficklampa eller liknande i luften medan kameran exponerar, och resultatet blir roliga bilder där motivet utgörs av ljusränderna.

Nedan går vi igenom grunderna. Vi hoppas att du vill dela med dig av dina resultat – antingen på Instagram där du kan tagga diginordic eller i vår återkommande fototävling.

Kanske är det din bild som blir publicerad i tidningen eller hamnar på Bonnier Digital FOTOs Instagram?

1. Fotografera i fullständigt mörker

2020 i lysande siffror

Du kan bl.a. skriva bokstäver eller siffror med en lampa. Se till att skriva dem spegelvänt, så att de visas rättvända på bilden. Annars kan du alltid spegelvända bilden vid bildbehandlingen.

Ta bilderna på en helt mörk plats; det är bara ljuset du målar med som ska synas på bilderna. Du kan t.ex. fotografera i ett badrum utan fönster eller utomhus i mörker.

Sätt kameran på stativ, så att den står stilla under den långa exponeringen. Brännvidden ska täcka området som du har tänkt dig att måla i. En vidvinkel på motsvarande 28 mm kan vara en lämplig utgångspunkt. Det är enklast om ni är två som hjälps åt. Då kan den ena måla medan den andra sköter kameran.

2. Använd manuella inställningar

Smiley ritad med ljus

Du kan använda alla typer av ljuskällor för att måla med ljus, t.ex. cykellampor, leksaker eller mobilskärmen. Här har vi använt en tändare.

© Kristoffer Engbo

Innan du släcker ner i rummet, väljer du manuellt program på kameran. Välj till att börja med ett ISO-värde på ISO 100 eller 200. Det bästa bländarvärdet beror på hur stark ljuskälla du använder. Utgå ifrån F11.

Använd en tillräckligt lång slutartid för att du ska hinna måla klart. Du kan t.ex. välja 15 sekunder. Fokusera på förhand. Använd autofokus för att fokusera på något som befinner sig där du tänker måla. Växla sedan över till manuell fokusering, så att fokuspunkten inte flyttar sig. Släck ljuset och ta en testbild där du målar med t.ex. en lampa.

Granska bilden på skärmen. Om ljuset är för starkt, väljer du en mindre bländare, t.ex. F16, och vice versa. Justera eventuellt också slutartiden om du behöver mer eller mindre tid för att måla klart.

3. Skapa kreativa målningar

Hand med ljusspiral

Med hjälp av en lampa eller en blixt kan du också lysa upp t.ex. en hand i bilden.

© Shutterstock

Nu är det bara att fota loss och testa olika varianter. Du kan t.ex. använda lampor med olika färger eller fästa tyg i olika färger framför en lampa för att måla med andra färger än vitt. Allt som avger ljus går att använda.

Måla olika motiv i luften eller skriv bokstäver framför kameran. Granska löpande resultaten på skärmen för att se om du behöver justera kamerainställningarna och kontrollera att du håller dig innanför bildramen.

Du kan även testa att röra ljuskällan med olika hastigheter.

Nu är det din tur!

Vi hoppas att du nu känner dig inspirerad till att skapa kreativa bilder där du målar med ljus. Kom ihåg att dina bilder inte alls behöver likna dem som vi har med i artikeln.

Vi hoppas naturligtvis att du vill dela dina bilder med oss. Det kan du göra genom att tagga oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivningen) och naturligtvis genom att skicka in bilderna till vår fototävling.

Mycket nöje!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av