I Köpenhamn finns spännande arkitektur som ger rika fotomöjligheter.
Portland Towers är en av de nyare arkitekturpärlorna i Köpenhamn.© Shutterstock.

Arkitektur i Köpenhamn: 5 byggnader du måste se och fotografera

Köpenhamn är fullt av arkitekturpärlor som är en ren fröjd för din kamera. Här är våra fem bästa förslag på byggnader att fotografera

2 maj 2023 av Rasmus Elm Rasmussen

Köpenhamn är ett eldorado för dem som vill ta snygga bilder av arkitektur. Staden är full av fantastiska byggnader. Här guidar vi dig till fem av de mest spännande.

De arkitektoniska pärlorna är utspridda över hela Köpenhamn. Om du har dem som riktmärken på din jakt efter arkitektur i Köpenhamn stöter du på många andra spännande byggnader längs vägen.

1. Blox: Ett mecka för dansk arkitektur
2. 8TALLET: Ett nytt sätt att bo i stan
3. Portland Towers: En ledstjärna för Nordhavns arkitektur
4. Cirkelbroen: Den vackraste mötesplatsen i Köpenhamn
5. Vor Frelsers Kirke: Välkänt kyrktorn


1. Blox: Ett mecka för dansk arkitektur

En perfekt plats att börja på är Blox där du hittar Dansk Arkitektur Center. Den iögonfallande byggnaden, ritad av den världsberömda arkitektbyrån OMA, rymmer såväl utställningar som café, gym och designbutik. På den storslagna takterrassen kan du njuta av god mat och kalla drycker, och intill byggnaden finns bland annat en modern lekplats. 

Byggnaden är i sig ett tacksamt motiv att fotografera och med sin utmärkta placering vid vattnet omges den av sprudlande folkliv med hamnbad och nybyggda broar. Det skapar en spännande stadsmiljö som avspeglar det moderna Köpenhamn på bästa sätt.

En perfekt plats att börja din fotopromenad är Blox med Dansk Arkitektur Center.
Blox.

Byggnaden som inrymmer Dansk Arkitektur Center är en bra plats att börja sin arkitekturvandring i Köpenhamn.

© Shutterstock.

2. 8TALLET: Ett nytt sätt att bo i stan

En viktig del av den nya vågen av dansk arkitektur är Åttan (8tallet på danska). Byggnaden var ett av design- och arkitektbyrån BIG:s första stora uppdrag inom arkitektur, och den lovordades världen över för den banbrytande kombinationen av olika bostadstyper och sociala ytor. 

Den unika uppbyggnaden med förskjutna plan ger varje lägenhet en egen trädgård, medan gångstigar gör att man enkelt kan förflytta sig mellan lägenheter utan att gå ner på markplan. På så sätt kan barnen i fastigheten hälsa på hos varandra utan att konfronteras med farlig trafik. 

Ta dig tid att utforska byggnaden ur många vinklar, eftersom nya spännande perspektiv väntar bakom varje hörn. 

Åttan ligger vackert vid Kalvebod Fælled, som är ett av Köpenhamns vackraste och bäst skyddade naturområden. Det ger en unik fond för foton av byggnaden. BIG fick en av sina första stora framgångar på arkitekturområdet med Åttan.
8TALLET

Ett lysande exempel på nyare danskt bostadsbyggande.

© Shutterstock.

3. Portland Towers: En ledstjärna för Nordhavns arkitektur

Stadsdelen Nordhavn får du inte missa om du är ute med kameran för att fotografera arkitektur i Köpenhamn. Det gamla hamn- och industriområdet är idag fullt av spännande byggnader som är värda att förevigas. 

Portland Towers sticker ut som en av de mest iögonfallande byggnaderna i hamnen. En före detta cementsilo som nu används som kontorsbyggnad med fantastisk utsikt över det levande hamnområdet. Man får inte gå in i byggnaden, men utsidan är mer än väl värd ett besök.

De gamla silorna har byggts om och är ett markant inslag bland Köpenhamns nyare arkitektur.
Portland Towers.

Stadsdelen Nordhavn i Köpenhamn sprudlar av spännande arkitektur.

© Shutterstock.

4. Cirkelbroen: Köpenhamns vackraste mötesplats

Placeringen är mer blygsam än de flesta av Köpenhamns övriga broar, men detta är en av de absolut vackraste skapelserna som har byggts i staden på senare tid.

Cirkelbron, ritad av den internationellt kända danska konstnären Olafur Eliason, består av fem runda plattformar med varsin mast. Bron är utformad så att cyklister inte ska kunna rusa fram på den i full fart över Christianshavns Kanal. Istället är den byggd som en plats där man gärna stannar till och njuter av den fantastiska utsikten över hamnen med staden på andra sidan vattnet.

Som fotograf är det bara att kasta sig över den mängd spännande vinklar som bron erbjuder. Framför allt på kvällen är bron otroligt vacker med sin stämningsfulla ljussättning. 


Framför allt på kvällen är Cirkelbron vacker med sin runda arkitektur.
Cirkelbron.

Ett av de vackraste exemplen på ny arkitektur i Köpenhamn.

© Shutterstock.

5. Vor Frelsers Kirke: Välbekant kyrktorn

Tornspiran med utanpåliggande spiraltrappa på Vor Frelsers Kirke (Vår frälsares kyrka) syns på långt håll när man rör sig i Köpenhamn. Den är ett berömt och välkänt landmärke i stadsdelen Christianshavn. Den vackra kyrkan invigdes 1752 efter att Lambert Van Haven och Lauritz de Thurah hade arbetat med arkitekturen och konstruktionen i många år. 

Kyrkan är vackert placerad i lugna omgivningar, så det är enkelt att ta bra bilder från alla vinklar. Ta med ett bra teleobjektiv om du vill ha närbilder av tornet. Det finns möjlighet att ta sig upp i tornet via en liten trappa om du vill fotografera utsikten, men det rekommenderas inte om du har klaustrofobi eller höjdskräck. Ett lysande exempel på klassisk arkitektur i Köpenhamn.
Vor Frelsers Kirke.

Det välkända tornet gör kyrkan till en oundgänglig del av Köpenhamns äldre arkitektur.

© Shutterstock.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av