Få bra bilder av sportgrenar

Efter en lång vinter behöver vi komma ut och röra på oss, men hur får du de bästa actionbilderna av sportgrenar som cykling, simning och löpning? Vi delar med oss av våra bästa knep, så att du får optimala bilder.

14 maj 2013

Simning, cykling och löpning är tre populära idrotter, och här visar vi dig hur du kan göra för att få bra bilder av den här typen av actionmotiv. Ofta har tävlingar inom dessa grenar start och målgång på samma plats, vilket inte innebär några större logistiska utmaningar. Här hittar man vanligtvis också massor av spännande motiv som är lite annorlunda än de man får när atleterna är igång. Om man ändå känner för att ge sig ut utmed spåren är det viktigt att förbereda sig hemifrån.

Gör en tidsplan, så att du står på rätt plats vid rätt tillfälle. Ett maratonlopp kan t.ex. ta flera timmar att genomföra, medan de kortare loppen tar från tjugo minuter och uppåt. Därför finns det flera sätt att arbeta om man ska föreviga en tävling. 

Ett tidsschema med uppskattade hålltider ger en bra översikt över möjligheterna att förflytta sig i förhållande till motiven. Det vore tråkigt att missa upplevelsen av målgången eftersom loppets eller simtävlingens distans var så kort att man inte hann fram till målet förr än allt var över sedan länge. 

Välj optimal placering 

Om man tänker följa en bestämd deltagare tar man reda på hur snabb hen är, och genom att använda en karta över rutten kan man planera sin täckning av tävlingen in i minsta detalj. 

Ett bra ställe att placera sig, särskilt vid kortare lopp eller cykellopp, är vid en vätskekontroll. Med rätt placering kan man genom att rikta kameran åt olika håll fånga idrottsutövarna i full fart och när de saktar ner. 

Utrustningen för fotografering av sportevenemanget behöver ingalunda vara omfattande. Det ger många fler möjligheter om du har både vidvinkel och zoom, så därför är ett paketobjektiv en rätt bra utgångspunkt för actionfotografi .

Annars är en telezoom på 70–200 mm och en vidvinkelzoom på t.ex. 17–40 mm en perfekt kombination som ger dig en lång rad kreativa valmöjligheter. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av