FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Exklusivt – de bästa bilderna från OS i Rio

Den norska fotografen Bjørn Steinar Delebekk har nu varit iväg och dokumenterat sitt tredje OS. Vi har pratat med honom om hur hans karriär har tagit honom hela vägen till Rio.

22 augusti 2016

Det senaste numret av Digital FOTO som kommer ut nu på onsdag infattar en intervju med den framgångsrika norska sportfotografen Bjørn Steinar Delebekk från VG.

Han har precis kommit hem från sitt tredje sommar-OS, och han har helt exklusivt delat med sig av några av sina bästa bilder och anekdoter från de nyligen avslutade sommarspelen i Rio de Janeiro.

Vägen till Rio har varit lång för Bjørn Steinar Delebekk som har fotograferat sedan han var 14 år.

På den tiden lyssnade han på polisradion i hemstaden Sarpsborg i Norge och gav sig ut med kameran i jakt på dramatiska bilder. Han kombinerade sedan snabbt sin fotografiska ådra med sin kärlek till idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet, vilket gav honom ett arbete med att fotografera fotboll för lokaltidningen, där hans mamma jobbade som korrekturläsare.

Fotograferar bara sport

”Jag har alltid älskat sport – särskilt fotboll, och jag älskar den action som finns i sport. Jag var själv inte någon vidare talang på fotboll, men då kunde jag ju bli bra på att fotografera det i stället”, förklarar han.

I 1991 fick Bjørn Delebekk sitt jobb på Norges näst största tidning, VG. Det var Bjørns drömjobb, för han fotograferar uteslutande sport, och så har det tagit honom till nästan alla världens stora sportevenemang.

Det här årets OS i Rio de Janeiro är Bjørns tredje sommar-OS i en snart 35 år lång karriär, och som alltid har han suttit på helspänn, redo att fånga dramatiken.

Nedan visar vi några av Delebekks pinfärska bilder från OS i Rio.

Norskt brons i brottning:

FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Den norska brottaren Stig Andrè Berge vann brons i Rio de Janeiro. Här är en bild från åttondelsfinalen där han vann stort över vitryssen Soslov Daurov. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Besvikna handbollsdamer:

FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Norge fick inte den guldmedalj i damhandboll som de var storfavoriter till. I semifinalen förlorade de med ett enda mål mot Ryssland. Här är Stine Bredal Oftedal och Veronica Kristiansen gråtfärdiga, medan det ryska laget jublar i bakgrunden. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Usain Bolt triumferade:

FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Usain Bolt tog sin tredje guldmedalj av tre möjliga i herrarnas 4 x 100-metersstafett. Här har Bjørn fångat ögonblicket när Bolt tar över stafettpinnen från sin lagkamrat Nickel Ashmeade, och legenden påbörjar sin sista olympiska resa. 100 meter senare är guldet säkrat. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Ny spännande sportgren:

FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

”Kämparna från Stilla havet”, kallar Bjørn Steinar Delebekk den här bilden. Detta OS var det första där han fotograferade sjumannarugby. Här vann Fiji med 40-12 över Brasilien. På bilden är Fijis Jasa Veremalua på mäg mot målet, medan de brasilianska spelarna försöker komma ikapp. Bjørn erkänner gärna att han alltid tycker att det är spännande att få se nya idrottsgrenar få plats vid OS. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Tunga lyft:

FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Här är Andres Caicedo Piedrahita från Colombia på god väg emot sin seger i B-gruppen för tyngdlyftning i 77-kilosklassen. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Läs mer om Bjørn i nummer 13/2016 som kommer ut den här veckan. Här kan du bland annat läsa om hans skrämmande möte med Mike Tyson och få reda på vad Bjørn Delebekk gör när det helst inte ska ta mer än någon minut från att han har tagit bilderna tills de är redigerade, skickade och placerade på första sidan på Norges näst största tidning.

Som prenumerant kan du ladda ner artikeln gratis genom att klicka på länken överst på sidan.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av