40 fantastiska år med rymdfärjan i bilder

För 40 år sedan flög rymdfärjan för första gången, och genom åren har besättningarna tagit helt enastående bilder från rymden och på jorden.

27 januari 2017

I februari 1977 var en rymdfärja uppe i luften för första gången, monterad ovanpå en specialbyggd Boeing 747.

Totalt har rymdfärjorna skjutits upp 135 gånger, och fotografering har varit en central del av rymdprogrammet – både i rymden, där utrustning från Hasselblad och Nikon har använts, och här på jorden, i samband med att missionerna har dokumenterats.

Här har vi samlat ett urval av hänförande bilder från Nasas arkiv.

Atlantis landar for sista gången på Kennedy Space Center.

Atlantis landar för sista gången på Kennedy Space Center. Fotografen har fångat kondensvirvlarna som bildas bakom rymdfärjans vingar.

© NASA/Sandra Joseph och Kevin O'Connell
Raketflammorna från rymdfärjans fem motorer är kraftiga.

Raketflammorna från rymdfärjans fem motorer är så kraftiga att bilden från träskmarken runt Kennedy Space Center verkar vara tagen på natten. I själva verket är den tagen mitt på dagen.

En specialbyggd Boeing 747 användes för att transportera rymdfärjorna.

En specialbyggd Boeing 747 användes för att transportera rymdfärjorna. Här ser vi flygplanet och rymdfärjan fotograferade med en vidvinkel på 24 mm, som ger möjlighet att visa en del av alla de åskådare som tittade på landningen.

© NASA/Matt Hedges

Om du beställer en prenumeration nu, kan du läsa de senaste fem numren av tidningen i mobilen eller surfplattan med Wype-appen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av