Bild från den blå timmen

I Fördelszonen får du bland annat hjälp till att åstadkomma fina bilder i den blå timmen.

© Shutterstock.com

7 saker att göra under julledigheten

Julledigheten är perfekt för att testa nya fotoprojekt, och i Fördelszonen hittar du både hjälp och inspiration. Här tipsar vi om sju saker som du kan roa dig med i jul.

23 december 2019 av Kristoffer Engbo

1. Rensa upp i bildsamlingen

Bildsamlingen i Lightroom kan bli enorm om du inte tar bort de sämsta bilderna och likadana bilder av samma motiv.

Det är lätt att jämföra och radera bilder i Lightroom med hjälp av funktionen Jämför. I den här videon går vi igenom hur du rensar upp och sparar utrymme på hårddisken.

2. Fotografera i blå timmen

Den blå timmen är perioden strax före soluppgången och strax efter solnedgången när allt får ett blått sken. Du kan ta fantastiska bilder i det kalla ljuset, och så här års behöver du varken stiga upp tidigt eller gå och lägga dig sent för att fotografera i blå timmen.

Bild tagen i den blå timmen

Man kan få fina resultat genom att göra som Mads Peter Iversen har gjort här och blandar det varma konstljuset med de kalla tonerna i den blå timmen.

© Mads Peter Iversen

I samarbejde med landskabsfotografen Mads Peter Iversen har vi lavet videoserien “De 10 vildeste naturfænomener”, og i en af videoerne viser han, hvilket motiver du skal gå efter, og hvordan du får flotte fotos i den blå time.

3. Fånga vinterns fantastiska färger

Vinterlandskapet kan fyllas av fantastiska färger när vädret är det rätta. I vår e-bok ”Guide till vinterfoton” får du massor av tips, bland annat om hur du tar färgstrålande landskapsbilder.

Läs om hur du hittar och utnyttjar den röda himlen, de rosa tonerna, purpurljuset och det lila skenet. Ladda ned e-boken här.

4. Fotografera i din egen hemmastudio

Ett paket blixtlampor behöver inte kosta mer än några tusen kronor, och med dem kan du ta proffsiga porträtt i hemmets lugna vrå. I den här videon kan du se hur du ställer upp hemmastudion och hur du kan ta snygga bilder med olika uppställningar.

Hemmastudio

I videon går vi bland annat igenom hur du kan göra olika uppställningar med lamporna.

5. Lägg till nyckelord i dina bilder

Det blir väldigt mycket enklare att hitta rätt bilder i en stor samling, när du har gett dem sökbara nyckelord. I den här videon som är en del av vår grundkurs i Lightroom, kan du se hur du lägger till nyckelord i bilderna i Lightroom, och hur du kan hitta bilderna igen.

6. Få koll på histogrammet

I din kamera finns det ett suveränt hjälpmedel för att se till så att dina bilder varken blir för mörka eller för ljusa, utan att de blir perfekt exponerade.

Histogram på kamera

Du kan visa histogrammet på kameraskärmen, och i videorna kan du se hur du tolkar det.

Med hjälp av kamerans inbyggda histogram får du nämligen en grafisk översikt över hur ljuset fördelar sig i bilden, och i två videor som är en del av videoserien ”Fotoskolan” visar vi hur du använder histogrammet.

Klicka här för att se del 1

Klicka här för att se del 2

7. Hitta ditt nästa objektiv

I e-boken ”Blickfång – allt om gluggarna” går vi igenom alla möjligheter man får av alla typer av objektiv – från fisheye till kraftfullt tele – och under de 47 sidorna får du massor av tips till hur du använder de olika objektiven.

Ladda ned e-boken Blickfång – allt om gluggarna” här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av