Man fotograferar nya motiv 2023 under den gyllene timmen
© Shutterstock

2023 – det här ska du fotografera i år

Det finns en mängd motiv som dyker upp varje år. Här är några som kan vara bra att komma ihåg.

Det är bra att sätta upp mål för sig själv som fotograf. Det är ett sätt att strukturera sin hobby, samtidigt som man känner att man utvecklas och blir bättre. 

När ett nytt år börjar gör du klokt i att planera vilka motiv du ska hinna fånga innan året är slut.

I den här artikeln tittar vi på några av de spännande motiven, och du får tips på vad du ska plåta och när.

Oavsett om du föredrar hisnande action eller lugna motiv, och oavsett om du vill ut och resa eller inte, så finns det ett motiv för dig.

Ta iskalla makrobilder

Sannolikheten för att hitta iskristaller är störst i januari och fram till mars, och motivet kan ge dig intressanta när- och makrobilder.

Innan du köper dyr utrustning kan du börja med att använda mellanringar, som är ett mycket billigare alternativ. De kostar bara en bråkdel av vad ett makroobjektiv kostar.

>Läs även: Mellanringar: Enkelt sätt att plåta makro


Gör ett reportage den 1 maj 

Fredliga demonstrationer, banderoller och folksamlingar som tågar på gatorna på 1 maj är en bra möjlighet att ta fina reportagebilder.

Nya bilder från sommarens turneringar

Under sommaren arrangeras många utomhusturneringar i olika sporter, och du kan ta actionfyllda sommarbilder under den gyllene timmen av allt från basket till fotboll och tennis. 

Om du vill ta en annorlunda bild från en badminton- eller tennismatch kan du försöka fånga en av spelarna med en lång slutartid på exempelvis 1/20 sekund medan du följer spelarens rörelser.

Den långa slutartiden resulterar i ett foto som visar racketens fart, medan spelarens kropp blir skarp.

Lövträd i höstskrud sedda uppifrån i kuperad terräng är ett vackert motiv.

2023 är också ett bra år för att hitta nya perspektiv på dina motiv. Prova till exempel att låna eller köpa en drönare och ta färggranna höstbilder ovanifrån. 

Fota höstfärger från ovan

Under senhösten skiftar skogen helt färg när hösten på allvar gör sitt intåg. 

På många platser i landet kan du ta dig upp på högt belägna platser och ta fantastiska bilder med orangebruna träd så långt ögat når. 

Avsluta ditt år med nya motiv 

I slutet av året är vädret ofta dimmigt och disigt, och det kan du utnyttja för att skapa stämningsfulla landskapsbilder av motiv som normalt sorteras bort, till exempel på grund av att bakgrunden är mindre tilltalande.

Byggnad under uppförande vintertid, med dimma och dis runt motivet

Bilden består av åtta exponeringar som satts samman i Lightroom. Resultatet blev den något dystra vinterbild du ser här. 

© Holger Svend Anderson

Fler bra fotomotiv för 2023 i tidningen

I Bonnier Digital FOTO nr 3, 2023 får du en mycket större översikt över vad du kan fotografera 2023. 

Bland annat visar vi var du kan få bensin i ådrorna genom att plåta fantastiska racingmotiv, och när du ska plocka fram kikaren för att fotografera fåglar. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av