I hennes fotspår Erik Nylander
I hennes fotspår

Fotografiskas höstsalong bjuder på det bästa av nutida svensk fotografi

© Erik Nylander

Veckans inspark: Svensk fotokonst och analog comeback

I Veckans inspark tittar vi närmare på sådant som har fångat vår uppmärksamhet inom fotovärlden. Den här veckan går vi igenom två utställningar, en fiffig mojäng och en ny konkurrent.

11 oktober 2017 av Louise Hagemann

Vi rekommenderar

I veckans inspark kan du läsa om olika produkter, utställningar, projekt och annat inom fotovärlden som har fångat redaktionens intresse under den senaste tiden. 

Den här veckan har redaktör Staffan Johansson ordet.

Fotografiskas höstsalong är i full gång. Här uppmärksammas svenska fotografer, såväl amatörer som etablerade yrkesfotografer. Salongen speglar sin samtid, och en gemensam nämnare för många av bilderna är människans relation till naturen.

Naturen finns också närvarande som ett hotfullt element i Tunbjörkpristagaren Hannah Modighs projekt Hurricane Season som visas på Abecita Konstmuseum. Här skildrar hon hopplösheten bland socialt utsatta människor i den amerikanska södern. 

Hurricane season
Hurricane season

Naturen framställs här som ett hotfullt element som spär på den övriga hopplösheten. När kommer orkanen?

© Hannah Modigh

Något annat som har fångar min uppmärksamhet under den senaste tiden är en adapter från Fotodiox som gör att man kan använda autofokus med sina gamla analoga objektiv. 

Sony kamera med Leica objektiv
Nytt och gammalt i ljuv förening

Med hjälp av den smarta adaptern kan man använda gamla Leica-objektiv på nya Sony-hus.

© Fotodiox

Rent specifikt gör den här adaptern att man kan använda de skarpa och kompakta Leica M-objektiven på sin Sony-kamera. Fotodiox är inte först ut med liknande adaptrar (Techart har t.ex. tillverkat den här), men jag gillar verkligen tanken på att kombinera gammalt, rejält hantverk med ny, digital teknik.

Ny leksak och ökad konkurrens

På Instagram, där du för övrigt hittar oss under @diginordic, snavade jag också över en ny och intressant konkurrent till DJI Osmo, nämligen Flowmotion ONE. Det är ett slags bärbart stativ till mobiltelefonen med en stabilisator som gör att du kan spela in snygga och roliga videor utan skakningar, även om du rör på dig. 

Flowmotion har fått in hela 10,5 miljoner kronor genom crowdfunding-portalen Kickstarter, så jag är inte ensam om peppen.

Än så länge påminner Flowmotion ONE väldigt mycket om den första versionen av Osmo, och om man bortser från introduktionserbjudandet kostar det i princip lika mycket. Men jag är säker på att konkurrensen kommer att vara bra för den fortsatta utvecklingen av liknande produkter.

Det skadar inte att runda av med lite perspektiv på saker och ting, och här väljer jag att tolka det rent bokstavligt: Fotografen och filmskaparen Niaz Uddin har ett annorlunda och väldigt fängslande perspektiv på världen, och jag kan helt inte motstå hans närmast övernaturliga landskapsbilder ur fågelperspektiv.

© Niaz Uddin

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av