Vackrare ljus i den blå timmen


© Shutterstock

Nytt nummer: Utnyttja dygnets snyggaste ljus och möt mannen bakom stjärnorna

I Bonnier Digital FOTO nummer 15 visar vi hur du tar fantastiska bilder i den blå timmen, och så kan du läsa om den danska stjärnfotografen Andreas Houmann som på bara några år har gjort kometkarriär.

23 september 2020 av Sarah Marie Winter

Beteckningen "blå timme" kommer ursprungligen från spanska "la hora azul" eller franska "l'heure bleue", och den syftar på tidpunkten strax innan solen går upp och strax efter att den har gått ned.

Till skillnad från vad man kan tro utifrån namnet, varar den blå timmen inte en timme. Beroende på årstiden kan den vara så kort som några få minuter, och då gäller det att jobba snabbt med kameran om du ska fånga de dämpade, blå nyanserna. 

I Bonnier Digital FOTO nummer 15 kan du läsa om vilka tidpunkter som du ska ge dig ut, hur du ska komponera dina bilder för att de ska bli effektivare och vilka kamerainställningar som ger bäst resultat.

> Läs också: 3 tips som ger dig finare bilder av solnedgången

Få inspiration till din egen fotosession

Porträtt av Lars Ulrich från Metallica

Den unga danska fotografen Andreas Houmann förbereder sig noga när han ska fotografera porträtt. Här är det Lars Ulrich från bandet Metallica som sitter framför kameran. 

© Andreas Houmann

Vi har även pratat med den danska fotografen Andreas Houmann som var helt okänd fram till bara några år sedan, men som i dag fotograferar omslagsbilder och uppdrag för stora, internationella företag. I intervjun får du bl.a. inspiration till hur du kan planera din egen fotosession. 

> Läs också: De bästa kamerainställningarna för porträtt

Och så får du en utförlig vägledning till när och hur du ska använda det manuella programmet. När det används rätt kan det nämligen ge betydligt bättre bilder än den gröna auto-inställningen. 

> Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

Det hittar du också i Bonnier Digital FOTO 15/2020

  • 10 tips som ger bättre bildbehandling i Lightroom
  • Bonnier Digital FOTOs nördhörna: Programval
  • Massor av frågor och svar i vår frågelåda
  • Läsarbilder, recensioner och mycket mer. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av