Nytt nummer ute nu: 5 annorlunda väderfenomen som ger fantastiska vinterbilder

Sjörök, vädersolar och packis som tornar upp sig: Det är några av de fenomen som vi skriver om i Bonnier Digital FOTO 2/2020. Vi går igenom hur och var du kan fotografera dem. Läs även vårt stora test, där vi undersöker hur spegellösa systemkameror klarar sig i jämförelse med traditionella DSLR-kameror.

19 januari 2020

Kritvita landskap kan ge fina bilder, men vi har samlat en rad förunderliga och fotovänliga naturfenomen som kan lyfta dina vinterfoton till nya höjder. 

Vi förklarar varför fenomenen uppstår och var i landet du kan hitta dem. Och så ger vi dig naturligtvis en utförlig guide om hur du tar lyckade bilder av de olika fenomenen. 

Visste du till exempel att nedisning är en stor fördel om du tänker fotografera en solnedgång? 

Ta hjälp av himlens mjuka färger och låt solnedgången bilda en vacker bakgrund, medan du placerar det nedisade föremålet i förgrunden. 

© Shutterstock

Test: Spegellösa systemkameror mot DSLR-kameror

I Bonnier Digital FOTO nr 2/2020 har vi även undersökt om de traditionella DSLR-kamerorna fortfarande kan hålla jämna steg med de nyare spegellösa systemkamerorna. Vi har testat modeller för mellan 10000 och 20000 kronor.

Kamerorna har antingen APS-C- eller Four Thirds-sensor, och i denna klass har flera av modellerna bland annat samma processor och autofokus som dyrare modeller med fullformatssensor. 

Flera av kamerorna i testet har till exempel ögonregistrering och en avancerad fokusfunktion som följer motivet automatiskt.

De här kamerorna är med i testet

  • Canon EOS 90D
  • Canon EOS M6 Mark II
  • Fujifilm X-T3
  • Nikon D500
  • Olympus OM-D E-M1 Mark II
  • Panasonic Lumix DC-G90
  • Sony A6600

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av