Ung kvinna fotograferad med prisma framför orange bakgrund

Att lyfta ett porträtt från ordinärt till spektakulärt kräver faktiskt inte några stora krumsprång i bildbehandlingen – här har man bara lagt till lite extra kontrast. 

© Bonnier Digital FOTO

Nytt nummer: Stort porträttema och ett unikt fotoprojekt

I Bonnier Digital FOTO 12/2021 får du en stor guide till att ta unika porträtt, en spännande intervju med en fotograf som arbetar med ett unikt och världsomspännande fotoprojekt, samt värdefulla tips på hur du bygger din egen diffusor.

29 juli 2021 av Sarah Marie Winther

Ett bra porträtt handlar om betydligt mer än att fånga en människas bästa sida. Bilden ska helst återspegla personligheten, och ju mer uppfinningsrik du är desto mer unika porträtt kan du ta. 

Om du tycker att dina bilder saknar variation och inte riktigt vet hur du ska piffa till dem, får du inte missa Bonnier Digital FOTO 12/2021. Där visar vi nämligen hur du med tre kreativa tekniker kan ta uppseendeväckande porträtt som inte liknar någon annans. 

Du får konkret vägledning i fråga om uppställningar, kamerainställningar och eventuell extrautrustning. Dessutom berättar vi om hur det gick för oss när vi experimenterade med de olika teknikerna. 

Allt vi använde var en kamera, ett objektiv och en modell, så här finns något för alla. 

> Läs även: 5 tips för bra porträtt

Fotograf tar bilder av ung kvinnlig modell med prisma framför kameran

Ett prisma ger unika resultat och effekten förändras beroende på hur du vänder och vrider på prismat. 

© Bonnier Digital FOTO

Fotograf dokumenterar livets största tabu

För tolv år sedan fick den danske fotografen Klaus Bo idén till ett mycket speciellt fotoprojekt: Han skulle dokumentera hur olika folkslag tar farväl av sina nära och kära när de lämnar jordelivet.

Sedan dess har projektet Dead and Alive fört honom till de mest otillgängliga avkrokarna i världen, och han har tagit omkring 150 000 bilder av begravningar och kremeringar, men även av andra otroliga ritualer – såsom likfotograferingar. 

I Bonnier Digital FOTO 12/2021 hittar du en stor intervju med den modiga och hängivna fotografen. Han berättar om hur han har fått sälja både bil och sommarstuga för att finansiera sitt stora projekt, om hur mumifierade lik kläs på och om hur han väckte voodooandarnas vrede.

Begravningsplats i Israel

Den prisbelönta reportagefotografen Klaus Bo har rest över fem kontinenter för att dokumentera olika dödsritualer som finns runt om på jorden. 

© Klaus Bo

Bygg ditt eget blixttillbehör

En extern blixt kan vara svår att använda när man tar porträtt, eftersom den avger ett mycket starkt och koncentrerat ljus, men har du en så kallad diffusor kan du sprida ljuset mycket mer.

En sådan kan dock kosta 300–400 kronor, och tänk om du aldrig använder den? Det löser vi i Bonnier Digital FOTO 12/2021, där visar hur du bygger din egen hemmagjorda version! Det kräver inte alls mycket material, men kan ge avsevärt bättre resultat. 

> Läs även: Den stora blixtordboken – få koll på de viktigaste begreppen här 

Även detta väntar i Bonnier Digital FOTO 12/2021

  • Nyheter om de senaste kamerorna, objektiven, telefonerna, firmware, mjukvara med mera.
  • Tips som ger dig det bästa ljudet i dina filmklipp.
  • Läsarnas bilder: Vi utser de bästa bilderna som läsarna har skickat in.
  • Kurser: Ta fram mer detaljer i dina porträtt i Lightroom, och simulera effekten av en lång slutartid i Photoshop.
  • Recensioner: Sigma 35mm F1.4, Fujifilm XF 70-300mm F4-5.6, Godox Tubelight TL60, Insta360 GO2, Acer Enduro Urban N3 Notebook. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av