svartvit skog

I det senaste numret av Bonnier Digital FOTO lär du dig allt om att fotografera svartvitt. 

© Phoebe Strafford

Nytt nummer (nästan) helt i svartvitt: Tips, fantastiska bilder och stor intervju med Slavka Pavic

Vi guidar dig till hur du kan ta de bästa svartvita bilderna, visar inspirerande foton från stjärnfotografer och bjussar på en stor intervju med den 91-åriga ikonen, Slavka Pavic, som är berömd för sina svartvita ögonblicksbilder.

23 augusti 2018

I en värld där färgstarka bilder kämpar om vår uppmärksamhet krävs det en speciell talang att ta fängslande bilder utan färg. 

Därför hyllar vi svartvit fotografi i det senaste numret av Bonnier Digital FOTO.  

Bland annat kan du låta dig inspireras av fem av de bästa svartvita fotograferna just nu, som delar med sig av sina bästa tips och visar sina egna fantastiska svartvita bilder

Legendarisk fotograf utan färg

Den världsberömda fotografen Slavka Pavic är också en mästare på att ta svartvita bilder. 

Den 91-åriga fotografen är en levande legend i Kroatien där hon fortfarande nöter asfalten på Zagrebs gator i jakt på den perfekta ögonblicksbilden. 

Bonnier Digital FOTO har träffat Slavka Pavic, som ställde ut sina första svartvita bilder 1951 och sedan dess har ställt ut sina bilder över 300 gånger över hela världen. 

Tips och knep för fotografering i svartvitt

Om du själv vill testa att fotografera i svartvitt, eller om du vill finputsa din teknik, hjälper vi dig i det här numret med 12 tips som ger bättre svartvita bilder. 

Visste du till exempel att en lång slutartid skapar struktur och jämna övergångar mellan olika nyanser och därför lämpar sig väl för svartvitt? 

Dessutom är månadens bästa läsarbilder naturligtvis också i svartvitt, även om de är väldigt olika på andra plan. 

Läs också: 5 bra skäl till att göra om bilden till svartvitt

Svartvitt fotografi

Läsaren Nora Jensen har fotograferat vulkanisk sand på Islands kust. Vill du också experimentera med svartvita bilder? Hitta inspirationen i det senaste numret av Bonnier Digital FOTO. 

Du kan även vara med i vår fototävling. Läs mer här.

© Nora Jensen

I Bonnier Digital FOTO nr 13/2018 hittar du bland annat:

  • Fem svartvita fotografer på uppgång och deras egna tips om svartvit fotografi
  • Intervju med den finurliga fotografen Slavka Pavic som är världsberömd för sina svartvita bilder och som vid en ålder på 91 år fortfarande nöter asfalten på Zagrebs gator i jakt på den rätta bilden.
  • 12 tips för bättre svartvitt i landskapsbilder, gatubilder, porträtt och bildbehandling.
  • Test av pluginer för den kräsna fotografen.
  • Förvandla dina semesterbilder till fotokonst med vår guide.
  • Det fjärde avsnittet av vår nya serie "Plåta bättre": Behärska rörliga motiv. Lär dig bland annat att välja rätt slutartid efter motivet och att åstadkomma snygg rörelseoskärpa. 
  • Nyheter, sex olika frågor till vår frågelåda Fråga oss samt recensioner. Sonys nya kompaktkamera får månadens högsta betyg – läs varför i tidningen.
  • Månadens svartvita läsarbild, nya kurser och mycket mer. 

Extra digitalt innehåll i Fördelszonen

Du som prenumererar på Bonnier Digital FOTO – eller som har köpt tidningen som lösnummer  – får även exklusiv åtkomst till Fördelszonen, Bonnier Digital FOTOs eget hörn av internet, fyllt av videokurser, guider, förinställningar, funktionsmakron och mycket mer.

Bland de senaste videorna hittar du bland annat beskrivningar av hur du kan konvertera till svartvitt i Lightroom och den effektiva vägen till bättre kontrast. 

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa det nya numret på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här kan du dessutom läsa de nio senaste numren av Bonnier Digital FOTO.

Du får naturligtvis även omedelbar åtkomst till Fördelszonen, så att du kan se de senaste videokurserna redan i dag.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av