Orre i Norge

Floris Smeets fotograferar ofta orrarna ända nere i markplanet, och då använder han antingen sin hand eller ryggsäck för att stabilisera teleobjektivet och få skarpa bilder.

© Floris Smeets

Nytt nummer: Lång intervju med en av Nordens bästa djur- och naturfotografer

I Digital FOTO 7/2021 kan du läsa om den nederländska fotografen Floris Smeets, som föll pladask för den norska naturen. Se Smeets fantastiska natur- och djurbilder och läs om vad det är som gör Norge till ett fotoparadis för honom. Dessutom kan du läsa om hur du kan ta bättre bilder av solnedgångar och hur du ger färgerna en extra skjuts i dina bilder.

22 april 2021 av Redaktionen

I Bonnier Digital FOTO 7/2021 kan du läsa om nederländska Floris Smeets som kom till Norge i samband med sina studier. Smeets förälskade sig ögonblickligen i den vilda naturen och valde att slå sig ner i landet.

Han tillbringar gärna flera timmar om dagen med att ligga på mage, och i fyra år har han försökt ta en bild av samma flyktiga rovdjur. 

Man kan lätt få intryck av att professionella naturfotografer knappt gör något annat än att resa runt i världen, men för Smeets har Norge allt som han behöver. 

Faktum är att ett par av hans favoritmotiv, de karakteristiska orrarna och tjädrarna, lever bara några få minuter från hans hem i den lilla byn Deset cirka 200 km från Oslo. 

Orrar i Norge

De två kämpande orrhanarna fotograferades vid en slutartid på 1/1600 sekund med fokusspårning. 

© Floris Smeets

10 färgstarka tips som ger livfullare bilder

De flesta fotografer har råkat ut för att fotografera ett färgsprakande vackert motiv – men där kameran återger nyanserna helt fel.

Men om du delar upp tagningen i tre steg och följer några enkla tips, slipper du tråkiga bilder utan nyanser. 

Vi visar hur du kan göra bilderna intressantare genom att färgerna en extra skjuts. Du kan bl.a. läsa om Saturation, Bildstil, HDR och så bidrar vi med en rad tips som gör bilderna färgstarkare vid bildbehandlingen. 

Färgsprakande hus vid Ganges

När du justerar Saturation i kameran, kan du öka och dämpa färgmättnaden i bilderna.

© Shutterstock

Få rätsida på bilderna av solnedgången

Vi tittar också närmare på en rad solnedgångsbilder som vi har fått insända av er läsare. Här ger vi goda råd om vad som kan optimeras och göras annorlunda – och vad som faktiskt fungerar.

Vi visar vad som har gått snett i de konkreta bilderna och hur du undviker att göra samma misstag för att åstadkomma stämningsfulla och intressanta bilder av dagens sista ljus.

Solnedgång över havet

Här på redaktionen får vi in väldigt många bilder av solnedgången – det är faktiskt det motiv som nog är allra populärast bland er läsare. Vi tittar närmare på några av bilderna och ger goda råd.

© Shutterstock

Det hittar du också i Bonnier Digital FOTO nummer 7/2021

  • Nyheter: Läs allt om Canon EOS M50 Mark II och DJIs nya drönare FPV.
  • Gör-det-själv-fotografen: Vi förklarar allt om hur du kan åstadkomma multiexponeringar med den externa blixten.
  • Läsarnas bilder: Vi utser de bästa bilderna som vi har fått in av läsarkåren.
  • Kurser: Vi visar bl.a. hur du kan åstadkomma en imponerande solnedgång i Photoshop.
  • Recensioner: Vi recenserar bl.a. den nya mobilen Samsung Galaxy S21 Ultra 5G och det spännande vidvinkelobjektivet Laowa FF II 14mm F4.0 C&D-Dreamer.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av