Sommar och sol ger bra kontrast

På sommaren kan solen stå rakt över motivet så att kontrasten ökar, som på den här fyren där skuggorna framträder mycket tydligt. 

© Shutterstock

Nytt nummer: Så fotograferar du under alla dygnets ljusa timmar

I Bonnier Digital FOTO nr 10/2022 visar vi hur du kan fotografera under alla dygnets ljusa timmar. Du får lära dig allt om hur ljuset ändras under dagens lopp och vilka tekniker du ska använda för att ta de bästa bilderna.

20 juni 2022 av Redaktionen

Många fotografer utnyttjar gärna den gyllene och den blå timmen, men du kan faktiskt ta vackra landskapsbilder när som helst på dygnet. 

I Bonnier Digital FOTO nr 10/2022 visar vi hur du kan fotografera under alla dygnets ljusa timmar. Du får bland annat lära dig vilka tekniker du ska använda för att ta de bästa bilderna.

Du får även massor av läsning om hur du får ut mer av dagsljusets skarpa solstrålar, hur du använder ljus och skugga för att lyfta dina motiv och inte minst hur du fångar ljus och färger utan att ha kameran på stativ. 


landskapsbild i solnedgång

När solen går ner under horisonten kan du ta vackra landskapsbilder med guldskimrande högdagrar och skuggor i svala blå toner. 

Gränslös fantasi och mästare på Photoshop

Katrina Yu älskar att förverkliga de kreativa världarna som hon har inne i huvudet. Med en fjärrutlösare till kameran kan Katrina oftast själv agera motiv i sina bilder, och hennes stora skicklighet i bildbehandling gör att hon enkelt kan jonglera med över 50 lager när hon bildbehandlar. 

Läs hela vår intervju med den filippinska självlärda fotografen som gjorde ett fotoprojekt som fick fotoentusiaster i hela världen att spärra upp ögonen. 

Katrina Yu skapar fantastiska bilder

Den här bilden var beställd av Cinemood, som tillverkar små projektorer för barn. Pojken som agerar statist är Katrinas lillebror. 

© Katrina Yu

Hoppa över där staketet är lägst

Att ta bra bilder behöver inte vara särskilt krångligt. Som fotograf är det skönt att ta en genväg ibland. 

I Bonnier Digital FOTO nr 10/2022 serverar vi en rad bra idéer som gör livet enklare bakom kameran. Det innebär bland annat skräddarsydda program, bildbehandling på stående fot och appar som har en rad häftiga funktioner. 

fotograf hoppar över där staketet är lägst

Man ska alltid göra sitt bästa, men ibland är tiden knapp och möjligheterna få. Som tur är kan du ta en genväg då och då – och fortfarande ta bra bilder. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av