Bild av en man som hyllas på ett stadium för sitt rengöringsarbete

Den här bilden tog Onni för fackföreningen PAM. Den skulle visa att fackföreningen kämpar för lågt avlönade arbetares rättigheter.

© Onni Wiljami Kinnunen

Möt Nordens galnaste reklamfotograf

För sex år sedan upptäcktes Onni Wiljami av Pepsi, och sedan tog hans karriär fart. I dag köar Finlands största företag för att få sina reklamkampanjer gjorda av den 36-åriga finländaren som sprudlar av humor och kreativitet.

19 april 2018

När den finska reklamfotografen Onni Wiljami Kinnunen står i studion ser han lika galen ut som bilderna han levererar till sina kunder. 

Han hoppar runt och grimaserar med öppen mun och uppspärrade ögon, och även om man skulle kunna tro att han har haft ett förflutet som barnfotograf, är det faktiskt bara för att ge modellen något att jobba med.

Modellerna som Onni anlitar är nämligen ofta skådespelare på lokala teatrar, aspirerande modeller eller helt enkelt folk som är nyfikna och gärna vill stå framför kameran. 

Det berättar den 36-åriga finländaren i en stor intervju i det aktuella numret av Bonnier Digital FOTO.

Bild av överviktig man i ett mörkt rum med Barbiedocka

Onni tog den här bilden för den finska festivalen Qstock. Modellen är en skådespelare på den lokala teatern, och budskapet var att man borde gå ut och roa sig oftare i stället för att sitta hemma och uggla – som den här mannen. 

© Onni Wiljami Kinnunen

Pusslar samman bilder i Photoshop

Han använder sig inte heller av exotiska platser eller intrikata kulisser, utan han hittar istället intressanta platser i det lilla samhället Liminka där han bor. Det kan vara något av en utmaning när kunderna vill ha sommar och sol, när det är 22 minusgrader och en halv meters snö utanför.

"Jag hade en kund som behövde en bild av ett cykelteam i omgivningar som liknade Tour de France – alltså sommarväder och berg med slingrande vägar – för en reklam som kommer ut nu i sommar", berättar Onni.

Han gick igenom sina bildarkiv på datorn och hittade några bilder av snöklädda bergtoppar i Norge och gröna dalar med slingrande vägar i Skottland. Dem satte han samman, så att de liknade de franska alperna.

Sedan fotograferade han modellerna med cyklar i studion och kombinerade bilderna i Photoshop.

"Det var hårt arbete, men samma sak händer varje vinter. Och när sommaren är här sker det motsatta , och då får jag uppdrag som kräver snö", skrattar han.

Bild av symfoniorkester på en åker bakom en övergiven ladugård

Den här bilden av en symfoniorkester som oförtrutet spelar vidare, trots att de står mitt på  en åker och deras notblad blåser bort, gav Onni Wiljami priset som årets europeiska yrkesfotograf. 

© Onni Wiljami

Europas bästa yrkesfotograf

Under sin relativt korta karriär har Onni vunnit flera olika priser, och i slutet av mars kunde han lägga till ytterligare ett pris till meritlistan. 

I den europeiska tävlingen för yrkesfotografer, "European Professional Photographer of the Year", kom han på första plats i Commercial-kategorin med ovanstående bild.

Du kan läsa berättelserna och hemligheterna bakom de galna och iögonfallande bilderna i Bonnier Digital FOTO nummer 7/2018 som finns ute i butikerna nu.

Om du börjar prenumerera på tidningen kan du genast läsa hela intervjun  via vår tidningsapp Wype. Här hittar du de många prenumerationserbjudandena

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av