Lennart Hessel Sony World Photography Awards.
Afrikansk vildhund och gamar

Den svenska kategorin av en av världens största fototävlingar, Sony World Photography Awards, vanns av Lennart Hessel från Göteborg.

© Lennart Hessel, Winner, Sweden National Award, 2018 Sony World Photography Awards

Vildhund och gamar tog hem priset i Sony World Photography Awards 2018

En göteborgsk naturfotograf tog hem förstapriset i den svenska kategorin i Sony World Photography Awards och kan nu se fram emot fina priser.

20 mars 2018 av Louise Hagemann

Lennart Hessel från Göteborg kan i dag känna sig lite extra glad. Han har nämligen kammat hem förstapriset i den svenska kategorin i Sony World Photography Awards.

Det var hans dramatiska men ändå stramt komponerade bild av en afrikansk vildhund som försöker skrämma bort ett par gamar från sitt nedlagda byte som vann juryns gillande.

Kort om tävlingen

Sony World Photography Awards är en av världens största fototävlingar, och priserna fördelas i följande klasser och kategorier:

  • Yrkesfotografer: 10 kategorier.
  • Öppen klass: 10 kategorier. Den här klassen omfattar ett nationellt pris för varje deltagande land.
  • Ungdom: Fotografer mellan 12 och 19 år.
  • Studerande: För fotografistuderande.

De övriga vinnarna utses den 19 april 2018.

Det går att skicka in bidrag till Sony World Photography Awards 2019 från och med den 1 juni 2018.

Afrikansk vildhund och gamar Sony World Photography Awards.
Afrikansk vildhund och gamar

Den dramatiska bilden, som är stramt komponerad med en rätvinklig triangel mellan de tre djuren, gav fotografen en fin utmärkelse vid Sony World Photography Awards.

© Lennart Hessel, Winner, Sweden National Award, 2018 Sony World Photography Awards

Lennart Hessel om vinnarbilden

"Vildhundarna hade lyckats slå en Impala ut på flodslätten i Mana Pools. När jag tog bilden hade de flesta redan lämnat bytet för ett annat, vilket gjorde att gamarna blev mer påträngande och behövde jagas iväg när de kom för nära", säger Lennart Hessel om sitt bidrag och fortsätter: "Det är alltid trevligt när ens arbete uppskattas. Jag hoppas att det kommer att ge mig positiv exponering och att det kan driva mitt arbete i rätt riktning."

Rekordmånga tävlingsbidrag

Lennart kan nu se fram emot sitt pris som består av ny fotoutrustning från Sony, och han får även delta i Sony World Photography Awards-ceremonin i London  den 19 april. Dessutom ställs hans bild ut i London tillsammans med de övriga vinnande bidragen från den 20 april till den 6 maj. 

I årets Sony World Photography Awards, som är nummer 11 i ordningen, kom det in hela 320 000 bidrag från över 200 länder. Det är rekord.

Den 19 april avslöjas den totala vinnaren och vinnarna i kategorierna för yrkesfotografer.

> Har du tagit en fin bild? Då kan du vara med i vår fototävling här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av