Cletus Nelson Nwadike, The Struggle for Freedom
© Cletus Nelson Nwadike, Sweden, Shortlist, Professional, Still Life (Professional competition), 2019 Sony World Photography Awards

Svensk på prispallen i stor fototävling

Den svenska fotografen Cletus Nelson Nwadike har tilldelats en tredjeplats i den prestigefyllda fototävlingen Sony World Photography Awards i inom kategorin för stilleben för bildserien The Struggle For Freedom.

18 april 2019 av Jeppe Vestergaard

Fotografen och poeten Cletus Nelson Nwadike, ursprungligen från Nigeria men bosatt i Sverige sedan 1990, har tilldelats en tredjeplats i Sony World Photography Awards.

Han har vann pallplatsen i kategorin för stilleben med fotoserien The Struggle for Freedom som handlar om sviterna efter inbördeskriget i Nigeria mellan den nigerianska staten och den självutnämnda republiken Biafra.

Bilderna blandar det politiska med det privata och behandlar det trauma som det nigerianska folket fortfarande bär på 50 år efter att inbördeskriget ägde rum.

– Vi betalade för inbördeskriget mellan Nigeria och Biafra med vårt blod, vår framtid och vår förmåga att fantisera. Över 2 miljoner själar gick förgäves till spillo. Det var det dyraste kriget i mänsklighetens historia. 51 år har gått och vi försöker fortfarande betala av våra skulder. Fotografin kom och gav mig tillbaka min fantasi och min frihet. När ljuset blev min mentor förändrades mitt perspektiv, och min önskan är att slutartiden ska bli längre och släppa in mer ljus till mitt land och till mina drömmar, berättar Cletus Nelson Nwadike.

> Se fler fantastiska bilder från finalisterna i tävlingen här

Rekordmånga deltagare

I år har deltagare från 195 länder skickat in totalt 326 000 bilder, vilket är ett nytt rekord för tävlingen.

Bilderna bedöms av en jury där en av medlemmarna var Erin Barnett. Hon berömmer Cletus Nelson Nwadikes bildserie.

– Domarpanelen uppskattade verkligen det politiska inslaget i kategorin Stilleben; bilderna kändes oerhört personliga. Det kändes som om det fanns en påtaglig koppling mellan fotografen och bilderna. Ofta har man uppfattningen att stilleben som kategori betraktat är helt opolitiskt. Jag tyckte att det var väldigt effektivt att fotografen valde svartvitt i stället för färg i och med att det stärker förhållandet mellan de här händelserna som inträffade i det förflutna, men som samtidigt uppenbarligen är väldigt viktiga för fotografen, berättar Erin Barnett.

> Se resten av Cletus Nelson Nwadikes bildserie The Struggle For Freedom här

Cletus Nelson Nwadike, The Struggle for Freedom

Cletus Nelson Nwadike berättar: "Krigets våndor. Folk i Nigeria pratar inte om kriget. Man pratar helt enkelt inte om det ... Det är synd att Nigeria aldrig upprättade någon dialog om kriget och om hur man ska undvika det i framtiden ..."

© Cletus Nelson Nwadike, Sweden, Shortlist, Professional, Still Life (Professional competition), 2019 Sony World Photography Awards

Gatubild vann den svenska kategorin

Tidigare i år utsågs, som vi tidigare har rapporterat om, alla vinnarna av de olika deltagande ländernas kategorier. Här kan vem som helst skicka in bilder som sedan bedöms.

Vinnaren från Sverige blev Jonas Dahlström som deltog med en vältajamad gatubild från Norrköping.


© Jonas Dahlström, Sweden, 1st Place, National Awards, 2019 Sony World Photography Awards

Vinnare från hela Norden

Från varje deltagande land utsågs en total vinnare bland de insända bidragen.

Vi har sammanställt några av de intressantaste vinnarna som, i likhet med Jonas Dahlström, vann sina respektive landskategorier.

> Se bilderna här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av