Ljusmålning i mörkret gjord av Keijo Penttinen.

 Med en lång slutartid kan man måla med ljus i mörkret. 

© Keijo Penttinen

Nominerad till årets läsarprojekt 2022: Mästerliga målningar i mörkret

Keijo Penttinen skapar konst med långa slutartider och artificiellt ljus. Resultatet blir vackra och inspirerande mästerverk.

Keijo Penttinen kommer från mellersta Finland och är 60 år gammal. Han har fotograferat professionellt sedan 1995, och under större delen av den tiden har naturen varit hans favoritmotiv, innan han upptäckte ljusmålning och blev helt uppslukad av denna fotogenre.

Bild av fotografen Keijo Penttinen.

Keijo Penttinen älskar att experimentera med utrustning och olika konfigurationer. Allt började 2018 då han såg ett antal bilder på internet som visade hur andra fotografer experimenterade med ljusmålning och långa slutartider.

© Keijo Penttinen

När Keija målar med ljus använder han flera olika ljuskällor och lampor samt brinnande stålull, som ger ifrån sig vacker glöd när man svingar den snabbt i luften i en behållare med hål i.

Keijo tar sina bilder i en enda exponering. De är inte sammansatta i Photoshop av flera olika element. 

Det är de väldigt långa slutartiderna som gör det möjligt att göra stora figurer av färgat ljus medan modellen står helt stilla.

I princip allt som lyser kan användas när man målar med ljus. Keijo använder bland annat ljussvärd som säljs på nätet i alla möjliga färger. 

Utbudet är stort på internet, och det finns även lampor som är specialgjorda för just ljusmålning.

Det gäller att prova sig fram till den bästa slutartiden. När Keijo gör stora figurer kan slutartiden lätt springa iväg till 1,5 minuter, men för det mesta räcker det med en kortare slutartid på 20–30 sekunder.

Keijo Penttinen.

För att skapa den här figuren använde Keijo en slutartid på 54 sekunder. Med hjälp av en vän målade han figuren med två lasersvärd, och den färdiga figuren blev totalt tio meter bred och tre meter hög.

© Keijo Penttinen
Keijo Penttinen stålull och lång slutartid.

Brinnande stålull lyser i månskenet på en snötäckt sanddyn. Den bästa slutartiden när man använder stålull är omkring 30 sekunder, om ljusmönstret ska bli skarpt.

© Keijo Penttinen

SER VI DITT PROJEKT NÄSTA GÅNG?

Alla kan delta och vi delar ut ett spännande pris som avslöjas senare. 

Skicka bild(er) och skriv ett par rader till oss, och skriv ”Årets läsarprojekt 2023” i ämnesraden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av