Olli Aaltos bild av en basketplan omgiven av träd.

Olli Aalto fotograferar med en DJI Mavic Air 2 och sätter ihop sina bilder i Photoshop.

© Olli Aalto

Läsarprojekt nr 3, 2022: Illusioner på hög nivå

Våra läsare skickar ofta kreativa eller snygga fotoprojekt till redaktionen. Dem vill vi visa upp i tidningen, för vad är mer inspirerande och lärorikt än bilder som andra fotoentusiaster har lagt tid och energi på?

Mer om läsaren – Olli Aalto

Jag började … fotografera i början av 2000 med en kompaktkamera från Canon, och 2005 köpte jag min första DSLR-kamera. Mina favoritmotiv är landskap och urbana miljöer. Till vardags jobbar jag som jag butler.

min första drönare … köpte jag 2019. Jag säljer mina foton via en byrå och tycker att det skulle vara kul att även ha drönarbilder i mitt utbud.

idén … till de här bilderna fick jag när jag såg ett fotoprojekt med bilder av olika föremål placerade i en skog. Mina bilder är sammansatta av två olika foton – ett av skogen och ett av idrottsanläggningen.

Jag fotar … alltid i råformat och gör gärna tre exponeringar av samma motiv, eftersom det kan vara svårt att bedöma kvaliteten på min telefonskärm. Ibland smälter jag samman bilderna till en HDR-bild för att få större dynamiskt omfång, t.ex. i en solnedgång. Jag gör den primära bildbehandlingen i Lightroom och sätter ihop bilderna i Photoshop.

Jag har så smått … börjat skapa hyperlapsevideor. Jag drömmer också om att måla med ljus med drönaren, men jag har inte hittat den perfekta platsen ännu.

Olli Aaltos bild av en tennisbana omgiven av träd.

Den här skogen finns i den 25 km2 stora Torronsuo nationalpark.

© Olli Aalto

Om tekniken: Sammansmältning

1. Gör HDR-bild

Först gör jag en HDR-bild av tre olika exponeringar av skogen. Jag markerar de tre fotona i bildbandet nedtill i Lightroom och högerklickar. Jag väljer Fotosammanfogning och HDR …. Slutligen klickar jag på Sammanfoga.

2. Gör det grundläggande

Jag gör grundläggande justeringar i Lightroom och försöker få samma uttryck i båda bilderna. Jag förstärker bl.a. Kontrast och Skuggor. Jag ökar även Klarhet. Jag beskär idrottsanläggningen och roterar båda fotona.

3. Lägger på vinjett

I panelen Detalj ökar jag skärpan och minskar bruset. Jag tar bort kromatisk aberration, och jag lägger till lite Efterbeskärningsvinjettering i panelen Effekter, men jag mjukar samtidigt upp den genom att öka värdet under Ludd.

4. Smälter samman

Jag öppnar båda bilderna i Photoshop, där jag placerar idrottsanläggningen ovanpå skogen som ett nytt lager. Jag justerar banans kanter med suddgummit och ser till att några av träden sticker in över banan så att det ser realistiskt ut.

5. Avlägsnar smuts

Jag kopierar ihop lagren och använder sedan Punktlagningspensel för att ta bort irriterande fläckar och störande element från idrottsanläggningen.

Olli Aaltos bild av en hockeyrink omgiven av träd.

Nästan alla idrottsanläggningar och miljöer är fotograferade i och runt Helsingfors.

© Olli Aalto

Ser vi ditt projekt nästa gång?

Alla kan delta och vi delar ut ett spännande pris som avslöjas senare. Skicka bild(er) och skriv några rader till [email protected] 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av