Mer om läsaren – Lars Roed
Jag är … UX-designer på ett större e-handelsföretag med kontor på södra Jylland. Samtidigt har jag ”Galleri Vadehavet” där jag säljer mina bilder.
Jag har alltid … fotograferat, men det fick mer utrymme när jag blev sjuk av stress för tre–fyra år sedan. Då använde jag kameran och Vadehavet för att bli bra igen. De stora vidderna med hög himmel, den oändliga sikten och att ha fokus på en enda sak, nämligen bilderna, hade en läkande effekt på mig.
Jag använder … mycket av min vardag till att tänka på bilder och nya motiv. Jag går ofta runt ute vid Vadehavet eller i våtmarkerna, och om jag ser motiv som skulle kunna bli intressanta bilder om ljuset var bättre, då noterar jag platsen och skriver lite i mobilen. Jag planerar mina vandringar efter när det är ebb och flod, när solen går upp och ner, hur molntäcket är osv. Jag fotograferar med Canon EOS R5 och R och gärna med RF 15-35mm F2.8 eller RF 70-200mm F4.0.
Jag håller på med … att färdigställa en bok, ”Vadehavsbilder”, som kommer nu i april. Jag drömmer också om att ta fler nattbilder, gärna med norrsken, eller en bild av en räv, en rovfågel eller ett rådjur ute på Vadehavet.

Lars hittar alla sina motiv vid Vadehavet och dess marsklandskap. Han tycker om att leta efter små landskap – som de här faskinerna.
© Lars RoedMer om tekniken: Massor av färg och djup
Högdagrar och skuggor
När jag har gjort en grundredigering i Lightroom öppnar jag Photoshop för att behandla högdagrar och skuggor mer grundligt. Jag använder mig av tekniken ”skugga och efterbelys” där man lättar upp och mörkar ner områden i bilden.
Ett diffust ljus
Jag skapar först två lager – det ena för högdagrar och det andra för skuggor. Blandningsläget för båda lagren ska vara ”Mjukt ljus” eller ”Täcka över”. Effekten blir som att belysa bilden med en diffus spotlight.
Måla fram effekten
Sedan målar jag direkt på lagret med Penselverktyget med en opacitet på mellan 5 och 30 procent. Jag målar med rent vitt eller rent svart för att framhäva ljusa eller mörka områden. Om effekten blir för stark justerar jag opaciteten.
Masker efter ton
Jag arbetar även med en teknik som kallas ”luminosity masking”. Med den kan jag göra justeringar som endast påverkar specifika områden i bilden. Med maskerna kan jag bland annat justera ljusa eller orange toner utan att påverka andra delar.
Framhäv ljuset
På så sätt kan jag till exempel framhäva ljusa partier i gräset. Det är också en väldigt bra teknik när man arbetar med flera exponeringar som ska sättas ihop.

Fotot av lasthuset vid Nationalpark Vadehavet har utsetts till det bästa danska bidraget till Foto-VM 2022. Det består av två bilder och redigeringen tog uppemot 15 timmar.
© Lars RoedSer vi ditt projekt nästa gång?
Alla kan delta och vi delar ut ett spännande pris som avslöjas senare. Skicka bild(er) och skriv några rader till [email protected]