Läsaren bakom bilden – Dick Ying
Jag är … filmfotograf och steadicam-operatör och har varit det under större delen av livet. När jag var tio år började jag fotografera med svartvit film och sedan lärde jag mig att framkalla i mörkrum.
Jag gör … så kallade gigapans och 360-gradersbilder. Gigapans är panoraman tagna med tele och de består vanligtvis av mellan 100 och 5 000 foton. Mitt största panorama består av 1 200 foton och är på 55 GB. Jag använder en Nikon D850, ett objektiv på antingen 28–300 eller 150–600 mm och två pan-och-tilt-huvuden.
Jag började … eftersom jag fick mer tid under coronapandemin. En dag satt jag och läste om Nasas bilder från Mars. Om hur högupplösta bilder skickades tillbaka till jorden där de sattes ihop till ett enormt panorama. Jag började undersöka hur de gjorde och skaffade själv en skena som jag monterade en kamera på. På så sätt lärde jag mig principen bakom panoraman innan jag satte samman alltihop. Totalt har jag nog ägnat två år åt att lära mig tekniken.
Jag gör det … mest för min egen skull och för att utmana mig själv. Jag har några kunder, men det är inget man kan leva på. Min drivkraft är att göra något som ingen annan kan.

Dick Ying fotograferade den vackert upplysta stadsdelen Lindholmen i Göteborg i fem minusgrader. Den slutliga bilden är på 11,2 gigabyte.
© Dick YingOm tekniken: Panorama som ett proffs
1. Utan förvrängning
När kameran monteras på panoramahuvudet måste den rotera runt nodpunkten för att undvika förvrängningar av perspektivet. Det är den knutpunkt där ljuset samlas i objektivet – oftast cirka två centimeter bakom objektivets bakre lins.
2. Koll på brännvidden
Jag väljer brännvidd och skriver in den i datorn som är kopplad till panoramahuvudet. Sedan ställer jag in övre och undre värdet på min bildvinkel så att datorn kan räkna ut panoramats längd baserat på formatet.
3. Antal bilder
Jag ställer in den översta bilden till vänster och den nedersta till höger för att definiera rektangeln som panoramat ska utgöra. Sedan räknar datorn ut hur många bilder som ska tas samt var och när. Överlappningen är cirka 30 procent.
4. Gör inställningar
Nu ställer jag in slutartid, ISO, bländare och vitbalans på kameran. Jag använder manuellt program. När jag vet slutartiden kan jag även ställa in hur lång tid det ska gå innan panoramahuvudet går vidare till nästa bild.
5. Sammanfogning
Efteråt sätter jag samman bilderna i programmet Gigapan, som är särskilt avsett för att göra stora panoraman. Det tar cirka en timme att rendera 1 500 bilder.

Bilderna är tagna på 300 mm, 1/60 sekund, F7.1 och ISO 5 000. Den slutliga upplösningen är 456 megapixel.
© Dick YingSer vi ditt projekt nästa gång?
Alla kan delta och vi delar ut ett spännande pris som avslöjas senare. Skicka bild(er) och skriv några rader till [email protected].