Lomseggen

Det fantastiska rosa ljuset flödade in i Meretes kök en morgon, och det var självklart att hon skulle föreviga Lomseggen insvept i rosa nyanser. Utsikten är från Meretes veranda.

© Merete Byre-Haakensen

Läsarprojekt: Norsk jätte ur alla vinklar

Våra läsare skickar ofta kreativa eller snygga fotoprojekt till redaktionen. Dem vill vi visa upp i tidningen, för vad är mer inspirerande och lärorikt än bilder som andra fotoentusiaster har lagt tid och energi på?

Om läsaren – Merete Byre-Haakensen

Jag är … född och uppvuxen i Lom vid foten av nationalparken Jotunheimen med det 2 000 meter höga fjällmassivet Lomseggen inpå knuten. Jag har alltid varit fascinerad av fjället och fotograferat det. När jag och min man letade efter en tomt att bygga hus på, var mitt krav att det skulle vara utsikt mot Lomseggen.

Min dotter … föreslog år 2019 att jag skulle ha ett Instagramkonto bara för fjället, eftersom jag ändå tog så många bilder av det. Det blev Lomseggen2686 – 2686 är postnumret. 2021 gjorde jag en kalender som sålde i hela 200 exemplar.

I början … använde jag min mobiltelefon, en Huawei Mate Pro 20 som tar bra bilder, men för två år sedan köpte jag en Fujifilm X-T3. Många av bilderna är tagna från vår veranda, och det gör att jag alltid kan vara på plats vid rätt tidpunkt, till exempel när det är spännande molnformationer eller bra ljus. Vissa bilder planerar jag utifrån väderprognosen, och jag har olika fasta utsiktspunkter där jag vet att bilderna blir bra. Det är fascinerande att samma motiv kan ge så många olika bilder.

Till vardags … är jag allmänläkare, och att fotografera är en bra och nödvändig avkoppling från ett krävande jobb. 

Från utsiktspunkten vid Tronoddbron ramas berget in av stenar i vattenbrynet och björkar, och solnedgångarna är ofta vackra.

© Merete Byre-Haakensen

Om tekniken: Stjärnspår

1. Inget norrsken

Egentligen ville jag fotografera norrsken, men det kom aldrig. Det var molnfritt och stjärnklart, och det var nästan vindstilla. Därför bestämde jag mig för att fotografera Lomseggen med vackra stjärnspår istället.

2. Mot väster 

Jag satte min Fujifilm X-T3 på stativ och använde ett 18–35 mm för att få med hela fjällmassivet och himlen. Jag fotade mot Lomseggen i väst, vilket ger raka stjärnspår. För att få runda stjärnspår ska man rikta kameran mot norr. Jag ställde in skärpan manuellt på berget.

3. Lång slutartid

Det krävs en lång slutartid för att fånga stjärnspår. Stjärnspår uppstår nämligen när jorden roterar i förhållande till stjärnorna, så det krävs en viss tid för att rörelsen ska synas. Här använde jag en slutartid på 24 minuter.

4. Bort med husen

I Photoshop tog jag bort några hus på vänster sida som jag tyckte stal uppmärksamhet från stjärnspåren. I övrigt använde jag bara Photoshops Auto-funktion. Den lättade upp den ena fjällsidan lite, vilket var en klar förbättring. 

Lomseggen med stjärnspår i bakgrunden.

Här ser vi Meretes resultat. Lomseggen med stjärnspår i bakgrunden.

© Merete Byre-Haakensen

Ser vi ditt projekt nästa gång?

Alla kan delta och vi delar ut ett spännande pris som avslöjas senare. Skicka bild(er) och skriv några rader till [email protected]

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av