Anton Zeuthen tvåa i Nordisk Talent Award 2016

Dansk bröllopsfotograf på prispallen i Nordisk Talent Award

Han kallar sig för tekniknörd, och han arbetar kontinuerligt med att vidareutveckla sin talang. Det gav honom en hedrande andraplats i Nordisk Talent Award 2016.

19 september 2016

Bröllopsfotografen Anton Zeuthen är vid blott 24 år redan en enastående kompetent fotograf. Därmed kunde han även kamma hem en hedrande andraplats i Nordisk Talent Award 2016.

Vi älskar hans säkra stil och hur han fångar intimiteten mellan brudpar i en stor variation av motiv.

Foto: Anton Zeuthen // By Zeuthen

”Efter att jag hade fotograferat mitt första bröllop visste jag att jag hade hittat min genre. Nu är jag ute och fotograferar bröllop nästan varje lördag”, berättar Anton som till vardags studerar Digitala medier och design på IT-Universitetet – och spelar kanotpolo.

Enorm tekniknörd

Han fotograferar med en Sony Alpha7II, men när han först började fotografera bröllop hade han inte råd med några dyra objektiv, så han använde gamla manuella Minolta Rokkor-objektiv från 1970-talet.

Sedan dess har han dock uppgraderat utrustningen, för han är något av en tekniknörd.

> Möt vinnaren av Nordisk Talent Award 2016: Ung fantasirik manipulationsmästare vinner Nordisk Talent Award.

”Jag är faktiskt varken särskilt kreativ eller intuitiv. Det är något som jag behöver utveckla och vårda. Å andra sidan är jag enormt nördig när det gäller teknik och teori, och det är också en grundstomme i min typ av kreativitet”, förklarar Anton som lägger mycket tid på att läsa fototeori för att förstå hur en bild kommer att se ut från olika vinklar, med olika objektiv och med olika ljussättningar.

Foto: Anton Zeuthen // By Zeuthen

”Det gör att jag kan koncentrera mig på att utnyttja omgivningarna bättre och jobba mer med kompositionen och nya vinklar”, säger han.

Söker inspiration från utlandet

Anton lägger också mycket tid på att hitta inspiration från andra fotografer, bland andra den amerikanska bröllopsfotografen Ryan Brenizer, och när han för några månader sedan anordnade en heldags bröllopsworkshop i New York, var Anton med.

> Se en video med bilder från flera av de duktiga unga talanger som deltog i Nordisk Talent Award 2016.

Om du följer Digital FOTO på Instagram (@diginordic), kan du se mer av Anton den kommande veckan. Han rapporterar nämligen direkt om vad han upplever på fotomässan Photokina i Köln. Resan dit ingick som en del av priset i Nordisk Talent Award 2016.

Du kan få bra tips från Anton i det senaste numret av Digital FOTO som är ute i butikerna just nu.

Anton Zeuthen // By Zeuthen

Foto: Anton Zeuthen // By Zeuthen

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av