Kvinna och häst i trolskt vinterlandskap

Vinnaren av Nordisk Talent Award 2017 älskar hästar och sagornas värld. 

© Miina Anahita

5 frågor till vinnaren av Nordisk Talent Award 2017

Vinnaren av Bonnier Digital FOTOs Nordisk Talent Award 2017 är en tvättäkta historieberättare, och här berättar hon om sin inspiration från sagornas värld, om att planera varje detalj i bilderna och om vad som kommer att hända framöver.

19 december 2017 av Louise Hagemann

21-åriga Miina Anahita har utsetts till vinnare av Bonnier Digital FOTOs stora talangtävling för unga fotografer, Nordisk Talent Award. 

Juryn fattade sitt beslut med underlag av hennes imponerande fotografiska hantverk och utpräglade sinne för komposition, detaljer och ljus.

Läs också: Nordisk Talent Award: Vi har utsett vinnarna

Miina arbetar myternas och andarnas värld och har ofta med hästar i sina bilder. Men hennes bilder är långt ifrån schablonmässiga – de håller en hög nivå, är genomtänkta och har en stor genomslagskraft.

Se galleriet: Vi presenterar Nordens 10 bästa unga fototalanger

Vi har pratat med vinnaren av Nordisk Talent Award 2017.

Hej Miina. Du har vunnit Nordisk Talent Award 2017. Hur känns det?

Det är jättehäftigt att vinna en nordisk fototävling. Särskilt med tanke på att jag just nu arbetar med ett projekt om nordisk mytologi.

Jag ser väldigt mycket fram emot att få gå på workshop med Ulla Lohmann och lära mig av hennes erfarenhet och höra om hennes äventyr – hon är ju också en visuell sagoberättare på sitt eget vis.

Vinnaren av fototävlingen Nordisk Talent Award 2017
© Miina Anahita

Vi är väldigt imponerade av dina bilder. Kan du berätta lite om dina idéer?

Tack. Just nu håller jag på med ett fyra år lång projekt med nordisk mytologi som tema, där jag fokuserar väldigt mycket på hur kvinnan representeras i sagor och myter. 

Jag brukar säga att jag inte tar bilder, utan att jag skapar dem. 

Jag vill gärna stimulera fantasin med mitt arbete och väcka en känsla av förundran hos betraktaren.

Vinnarbild i fototävlingen Nordisk Talent Award.
© Miina Anahita

Du planerar ju dina bilder väldigt minutiöst. Hur går en fotosession till?

Varje bild eller projekt föregås av ett omfattande förarbete. Jag besöker ofta historiska eller mytologiska platser i den nordiska naturen, som jag använder mig av i min berättelse. 

Det kan absolut ta flera månader av resor land och rike runt för mig att hitta de rätta platserna, karaktärerna och modellerna. Jag lägger mycket tid på att studera ljusförhållanden, färger och stämningar vid alla tider på dygnet på de platser där jag kan tänka mig att fotografera.

Jag tänker mycket på koncept, känsla och styling innan jag sätter igång att fotografera, men bilden blir alltid till i ett möte mellan det planerade och de spontana situationer som uppstår när det är dags att börja fotografera. 

Det är den här väldigt autentiska kombinationen som tilltalar mig. Den kreativa processen tillsammans med den personliga och konstnärliga resan är viktigare än den färdiga bilden.

Kvinna och häst av prisbelönta Miina Anahita
© Miina Anahita

Hur började du att fotografera?

Jag har, sedan jag var liten, varit både väldigt introvert och kreativ. Jag sökte mig bort från andra människor, ut i skogen och naturen, ut i andra världar.

Senare började jag att leta efter nya sätt att uttrycka mig, och en dag började jag att leka med familjens kompaktkamera. 

Efter en dag med kameran släppte jag den aldrig igen. Den blev mitt sätt att kommunicera utan ord. 

För mig handlar livet om att gå ut i världen och låta berättelserna inträffa. Sedan kan man senare i livet arbeta vidare med de här berättelserna.

Här kan du också möta förra årets vinnare av Nordisk Talent Award, svenska Anna Winér. 

Kvinna ur sagornas värld av Miina Anahita, vinnare av Nordisk Talent Award 2017
© Miina Anahita

Vad händer härnäst?

Jag hoppas kunna jobba vidare med mitt projekt och mina resor runtom i Sverige och vidare till Norge, Finland, Danmark och Island för att besöka några av de platser från forntiden som ofta glöms bort.

Tanken är att projektet ska leda till utgivningen av en sagobok eller en typ av fälthandbok för nordisk mytologi – en bok med visuella sagor bestående av fotografier med korta texter till varje bild.

Kvinna i skogen fotograferad av tävlingens vinnare Miina Anahita
© Miina Anahita

År 2016 knep en dansk bröllopsfotograf andraplatsen när Nordisk Talent Award 2016 avgjordes. Du kan möta honom här. 

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO och läs tidningen på en gång på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av