Världens bästa live view

Sony har förbättrat sin direktvisning, så nu får man både blixtsnabb autofokus och möjlighet att zooma in på de allra minsta detaljerna och själv finjustera fokus via lcd-skärmen. Nya systemaren Alpha 450 saknar dock video.

29 januari 2010

Det geniala med Sonys direktvisningssystem, även kallat live view eller skärmsökare, är att det använder fasdetektion, vilket innebär att man får samma snabba autofokus som när man fotograferar på vanligt sätt. Den stora nackdelen har varit att man inte kunnat se sina bilder i full upplösning och zooma in på detaljerna ordentligt, eftersom bilden till direktvisningen har hämtats från en liten bildsensor i sökarhuset. Men nu låter Sony kameran använda den riktiga bildsensorn vid direktvisning. Alpha 550 var först med denna möjlighet, och nu finns den även i den nya och billigare Alpha 450. Denna modell har även ärvt förmågan att förstora 14x, så att man kan fokusera med millimeterprecision vid manuell skärpeinställning.

Automatisk HDR

Alpha 450 har så mycket gemensamt med den större modellen att de nästan är tvillingar. De är utrustade med samma bild sensor med 14,0 megapixlar av typen Exmor, som enligt Sony ger lägre brus, och de täcker samma ISO-omfång från 200 till 12 800. Alpha 450 kan dessutom ta fem bilder i sekunden och har nio fokuspunkter samt ljusmätning i 40 zoner. Andra gemensamma funktioner är en optisk sökare som täcker 95 procent av motivet och ett batteri som räcker till cirka 1 000 bilder. Den mest uppenbara skillnaden är att Alpha 450 har en skärm på endast 2,7 tum medan Alpha 550 har en skärm på 3,0 tum. Nya Alpha 450 har även automatisk HDR som gör att man kan få fler detaljer i högdagrar och skuggor genom att kombinera två exponeringar. Dessutom har den inbyggd bildstabilisering, som gör att man kan få skarpa bilder vid upp till fyra gånger längre slutartider. Priset för Alpha 450 med ett objektiv på 18-55 mm är 8000 kronor. För 10000 kronor får man även ett objektiv på 55-200 mm.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av