Leica S2

Systemare med jättesensor

Tyska Leica har långt om länge kommit upp ur startgroparna och tar nu upp kampen med yrkesfotografernas favoriter Canon, Nikon och Hasselblad.

6 januari 2009

Leica S2 har en bildsensor som är inte mindre än 56 procent större än en normal fullformatssensor. Det rör sig om en systemkamera i mellanformatsklassen som inte är större än en vanlig systemare i småbildsklassen.

Den imponerande bildsensorn på 30 x 45 mm bär namnet Maestro, är tillverkad av Kodak och har en upplösning på 37,5 megapixlar. Den höga upplösningen ställer stora krav på minneskortets storlek. Exempelvis får det plats omkring 400 bilder i råformat på ett SD-kort i storleken 32 gigabyte.

Tillsammans med den nya kameran har Leica utvecklat hela nio objektiv med brännvidder från 24 till 360 mm. Här är den stora innovationen ett särskilt dubbelt slutarsystem, där slutaren i själva kamerahuset har kompletterats med en slutare i objektivet. Den är avsedd för blixtsynkronisering vid mycket korta slutartider.

På Leica kallar man S2 för en milstolpe i fotohistorien. Andra kanske nöjer sig med att kalla det damm- och fukttätade S2-kamerahuset för ett dyrt nöje. Priset torde överstiga 100000 kronor.

Leica har inte meddelat vare sig pris eller första butiksdatum för den nya systemkameran, som väntas nå marknaden tidigast under våren.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av