Samsung WB1000

Superskärmen är tillbaka

Här är en kompaktkamera med en kristallklar nyhet på baksidan. Samsung WB1000 har nämligen en stor 3,0 tumsskärm av den knivskarpa OLED-typen.

16 april 2009

Skillnaden mellan lcd och OLED är att lcdskärmens pixlar är konstant upplysta bakifrån, och ljus av varierande styrka släpps igenom de enskilda pixlarna. Svart är därför aldrig helt svart, eftersom lite ljus alltid sipprar igenom.

En OLED- skärm producerar däremot ljuset i varje enskild pixel i rött, grönt respektive blått. Det ger flera fördelar. Kontrasten blir mycket hög och färgerna klara, vilket gör det mycket lättare att urskilja det som visas på skärmen, även i skarpt solljus. Skärmar av denna typ förbrukar dessutom mindre ström och är tunnare än lcd-skärmar, vilket lämnar plats för annan teknik i kameran.

Världens första kamera med OLED-skärm var Kodak Easy Share LS633, som kom år 2003. På den tiden led OLED-tekniken tyvärr av att de blå pixlarna dog rätt snabbt. Nu har man löst detta problem, och med OLED-skärmens fördelar dröjer det nog inte länge innan många fler kameror utrustas med denna teknik. Betraktningsvinkeln är för övrigt helt obegränsad.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av