Supersensor i kompaktkamera

Sigma har precis lanserat en revolutionerande kompaktkamera. Det nya är att bildsensorn är av samma typ som den som sitter i Sigmas systemkamera SD14. Sensorn på 14,0 megapixlar ska ge en hög bildkvalitet.

26 maj 2008

Kameran vänder sig till professionella fotografer och entusiaster som behöver en kompaktkamera men inte vill kompromissa med kvaliteten. Sensorn, som är av typen Foveon X3, mäter 2,1 x 1,4 cm och registrerar färgerna rött, grönt och blått i varje enskild pixel. Det ger en bild på 4,7 megapixlar för varje grundfärg och en total upplösning på tre gånger så mycket. Det är den högsta upplösningen hittills i en kompaktkamera.

DP1 har ett objektiv med en fast brännvidd på 16,6 mm, vilket motsvarar 28 mm. Det för tankarna till Ricohs nya kamera GR Digital II, som också saknar zoom. Objektivet består av sex linselement i optiskt glas av mycket hög kvalitet.

Sigma DP1 kan ta bilder i råformat eller jpeg. Man kan montera en extern blixt på kameran eller använda den inbyggda, som kan ställas in på normal eller långsam synkronisering. Man kan dessutom ställa in kompensation på blixten. Vad gäller ljusmätningen kan man välja mellan genomsnittsmätning, centrumvägd ljusmätning eller spotmätning. ISO går upp till 800.

Manuell fokusering

Kamerans autofokus använder nio fokuspunkter, och man kan välja fokuspunkt manuellt, precis som på en systemkamera. Den kan fokusera från 30 cm till oändligt. En annan finess som visar att kameran främst vänder sig till proffs och entusiaster är möjligheten att fokusera manuellt. Kameran har ingen inbyggd optisk sökare, men man kan förstora motivet på skärmen medan man fokuserar för att få bilden helt skarp.

Sigma DP1 är tillverkad i en gedigen kvalitet, som kombinerar funktionalitet med låg vikt. Man kan välja mellan fem olika program: automatik, programautomatik, tidsprioritering och bländarprioritering samt helmanuellt läge. Sigma DP1 kostar 8 295 kronor.

Læs mere om SIGMA DP1

Länk

Sigma DP1

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av