Canon EOS 7D

Storebror på efterkälken

Den kritikerrosade EOS 5D Mark II har fått en ny halvprofessionell lillebror. Bildsensorn är mindre och upplösningen lägre, men på en lång rad punkter överträffar nya EOS 7D sin berömda syskonmodell.

9 oktober 2009

En helt ny kameraserie inleds med EOS 7D, som prismässigt lägger sig i semiproff ssegmentet mellan EOS 50D och 5D Mark II. Därmed blir kameran en direkt konkurrent till Nikon D300s, och den är Canons nya toppmodell i kategorin systemkameror med bildsensor i APS-C-storlek, det vill säga de som har en brännviddsförlängning på 1,6x.

7D är fullproppad med nya, spännande funktioner som kommer att göra EOS 5D Mark IIägarna gröna av avund. 7D har 19 autofokuspunkter, alla av den precisa korssensortypen, mot bara nio i 5D Mark II. Man kan även dela in punkterna i zoner, t.ex. så att skärpan ställs in med de fyra punkterna ute till vänster. Ljusmätaren är också ny och förbättrad. Den mäter ljuset i 63 zoner och tar bland annat hänsyn till färger och det valda fokusområdet, vilket är avsett att ge ännu större precision.

Åtta bilder i sekunden

Kameran har två Digic 4-bildprocessorer, vilket gör att den kan ta åtta bilder i sekunden. 5D Mark II mäktar bara med 3,9 bilder per sekund. En annan nyhet är att kameran har ett inbyggt vattenpass, så att man kan ta bilder med helt rak horisont. Vattenpasset visas på lcd-skärmen eller med hjälp av fokuspunkterna i sökaren. Sökaren har för övrigt fått en ordentlig uppdatering. Nu visar den 100 procent av bilden med en förstoring på 1,0x, medan sökaren i EOS 50D bara täcker 95 procent och har en förstoringsgrad på 0,95x. Samtidigt är 7D den första EOS-kameran som har en så kallad intelligent sökare med en genomskinlig lcd-skärm, som t.ex. kan visa stödlinjer eller visa i vilka områden som spotmätaren mäter ljuset. Man kan spela in video i Full HD med 1920 x 1080 pixlar med upp till 30 bilder i sekunden. Man har dessutom full kontroll över bländare och exponering vid videoinspelning.

Enbart kamerahuset kostar 19000 kronor. Det säljs även i paket med ett nyutvecklat objektiv på 18–135 mm för 23000 kronor eller med ett objektiv på 15–85 mm för 26500 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av