Leica D-LUX 4

Små läckerbitar från Leica

Den tyska kameratillverkaren Leica, som gjort sig kända för sina läckra kameror, lanserar två nya fickmodeller. Det rör sig om den länge efterlängtade D-LUX 4 och den något mindre C-LUX 3.

22 januari 2009

Det låter kanske lite underligt, men båda ka merorna finns faktiskt redan på marknaden under namnen Panasonic Lumix LX3 och FX37.

Förklaringen är enkel. Leica samarbetar nära med Panasonic, och Lumix-modellerna kommer utan tvekan att sälja betydligt bättre än de dyrare motsvarigheterna som har Leica i produktnamnet. I grund och botten är kamerorna likadana, men det finns vissa skillnader, och för Leica-entusiasterna är de två nya modellerna mycket efterlängtade.

Ljusstarkt objektiv

Leica D-LUX 4 är liten, och mycket arbete har lagts ner på det nya objektivet Vario-Summicron 2,0–2,8/5,1–12,8 mm, vars brännvidd motsvarar 24–60 mm i en traditionell 35- mm-kamera. Objektivet sätter helt nya standarder för hur mycket ljusstyrka man kan få i en kompaktkamera.

Leica D-LUX 4

Kameran kan hanteras både manuellt och helt automatiskt. Leica DLUX 4 är utrustad med en förhållandevis stor ccd-bildsensor med 10,1 megapixlar, och man kan fotografera och filma i fullt 16:9-format i både jpeg och råformat.

Kameran kostar 6895 kronor och har ett mycket flexibelt makroomfång, som gör det möjligt att komma så nära som en centimeter från motivet.

Leica C-LUX 3

Det andra nyheten, som heter Leica C-LUX 3 och kostar 4 995 kronor, kan inte jämföras med den mer avancerade modellen, utan är en renodlad sikta-och-tryck-kamera.

Här får man inga manuella möjligheter, och det finns endast mycket grundläggande inställningsalternativ i det svenska menysystemet. Enligt Leica är detta en kamera som även rena nybörjare kan använda utan att behöva bli besvikna på bildkvaliteten.

Leica C-LUX 3

Objektivet är ett Vario- Elmarit 2,8–5,9/4,4– 22 mm som har en brännvidd på motsvarande 25–125 mm och bildsensorn har en upplösning på 10,1 megapixlar. Kameran finns i svart och vitt.

Gemensamt för de två nya Leica-kamerorna är att det finns gott om exklusiv extrautrustning att köpa till.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av