Samsung NX10

Samsung slopar spegeln i systemare

Några dagar in på det nya året såg ett helt nytt kamerasystem dagens ljus. Samsung har nämligen i Micro Four Thirds-systemets anda tillverkat en systemkamera utan spegel

10 februari 2010

Men medan Micro Four Thirds använder en bildsensor på 18,0 x 13,5 mm har Samsungs nya NX-system en APS-C-sensor på 23,5 x 15,7 mm. Den är alltså lika stor som sensorn i de flesta andra systemkameror och borde därmed kunna hantera brus under svåra ljusförhållanden.

Eftersom spegeln är bortrationaliserad kan objektivet sitta närmare bildsensorn, vilket gör kamerorna mer kompakta. NX-serien har en helt ny fattning, men via en adapter kan man använda äldre Samsung-objektiv och optik från Pentax, dock utan fungerande autofokus.

Den första modellen i den nya serien är NX10 med 14,6 megapixlar för 7000 kronor med ett objektiv på 18-55 mm. Eftersom den inte har någon spegel används direktvisningen och lcd-skärmen på 3,0 tum för att komponera bilden. Skärmen är av AMOLED-typ, vilket ska ge bättre betraktningsvinkel, kortare reaktionstider och lägre strömförbrukning än en traditionell lcd-skärm.

Kamerans elektroniska sökare känner när man sätter kameran framför ögat och släcker då automatiskt lcd-skärmen.Utan spegel kan kamerans autofokus inte använda den snabba fasdetekteringen, som andra systemkameror, utan bara kontrastmätning, som vanligtvis är betydligt långsammare.

Men den splitternya bildprocessorn DRIMe II Pro påstås ge mycket bättre hastigheter och högre precision.

NX10 kan även spela in video i HD, och använder den effektiva H.264-kodeken, som ger hög kvalitet och relativt små filer.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av