Ricoh GXR

Ricoh överraskar med utbytbar bildsensor och optik

Olympus och Panasonic är inte längre ensamma om att erbjuda kompakta kameror med utbytbart objektiv. Med GXR har Ricoh inlett en överraskande offensiv, och deras modell är ännu mer flexibel.

5 januari 2010

Här kan man nämligen även byta ut bildsensorn och bildprocessorn. Tanken är att man med samma kamerahus ska kunna få dels en lätt kompaktkamera med en mindre sensor och tillhörande optik, dels en kamera med stor sensor och kraftigare objektiv som ger maximal bildkvalitet. Man byter alltså ut en modul bestående av objektiv, sensor och processor som fästs i en skena i stället för med vanlig bajonettfattning. På detta sätt kan bildsensorn optimeras för det aktuella objektivet.

Kameran med detta nya koncept är världens minsta med utbytbart objektiv. En av de stora fördelarna med systemet är att man inte behöver bekymra sig det minsta om damm och smuts på sensorn, eftersom modulen är hermetiskt tillsluten, i stil med en vanlig kompaktkamera.

Ricoh erbjuder till en början två objektiv: GR LENS A12 50 mm F2.5 MACRO som har en stor cmos-sensor i APS-C-format på 12,3 megapixlar. Det ljusstarka objektivet, som kostar 7495 kronor, är optimerat för makrofotografering och kan fokuseras manuellt. Med denna modul kan man spela in video i HD-format med en upplösning på 1280 x 720 pixlar.

Det andra objektivet är RICOH LENS S10 24-72mm F2.5-4.4 VC, som har en mindre sensor på 10,0 megapixlar. Det täcker en brännvidd från 24 till 72 mm och har inbyggd bildstabilisering på bildsensorn. Priset äer 3995 kronor.

Enligt Ricoh kan man använda ISO-värden på upp till 3200, och det går att fotografera i råformatet DNG. Kamerans skärm är 3,0 tum stor och har 920000 punkter. Den kan visa hela färgrymden sRGB. Endast kamerahuset kostar 4995 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av