Pentax lanserar nya systemkameror

Pentax har i dag lanserat två nya systemkameror: Pentax K20D och Pentax K200D. För ett par veckor sedan deltog DIGITAL FOTO för alla vid en stor presentation i Dubai, där vi fick chansen att testa de nya kamerorna. Här kan du läsa lite om vad i synnerhet K20D har att bjuda på och se bilderna som vi tog med kameran.

24 januari 2008

Som vi nämnde i DIGITAL FOTO för alla nr 3/08 förväntades det att Pentax skulle lansera en ny, spännande systemkamera. Och nu har det hänt. Drygt ett och ett halvt år efter lanseringen av K10D lanserar Pentax avlösaren K20D, som har en upplösning på inte mindre än 14,6 megapixlar.

Designmässigt är kameran mycket lik föregångaren. Det rör sig återigen om ett väldesignat kamerahus, som är tillverkat i glasfiberförstärkt polykarbonat runt ett hölje av rostfritt stål. Det är vädertåligt och ligger bra mellan händerna. Inuti kameran finns många spännande nyheter. Sensorn är inte längre en ccd, utan bygger på cmos-tekniken. Det är bland annat därför som Pentax har kunnat öka upplösningen från 10,0 till 14,6 megapixlar. Det är helt sensationellt för en kamera i mellanklassen, och konkurrenterna kommer utan tvekan att tvingas följa efter.

Brusreduceringen är också betydligt bättre än tidigare. K20D har inbyggd sensorrengöring, och dammpartiklarna fastnar på klibbiga ytor längst ner i kameran. En nyhet är kamerans inbyggda dammvarning, som varnar om det kommer damm på sensorn. Att kameran utsattes för virvlande sand i Dubais öken var inget som märktes på bilderna som vi fick med oss hem.

K20D har inbyggd bildstabilisering, och den fungerar verkligen fint även under mycket dåliga ljusförhållanden, vilket man kan se på ett par av exempelbilderna. Kamerans autofokus består av 11 fokuspunkter, och man kan själv välja hur man vill använda dem. Den är härligt enkel att arbeta med, bortsett från att det är lätt hänt att man råkar stöta till knapparna så att fokuspunkten flyttar sig.

K20D är den första Pentaxkameran med direktvisning, vilket innebär att man kan använda den stora skärmen på 2,7 tum som sökare. När vi testade kameran hade vi en del problem med att fokusera ordentligt med hjälp av direktvisningsfunktionen. Det beror troligtvis på ett mindre fel som Pentax bör rätta till så fort som möjligt, innan kameran kommer ut i butikerna. På skärmen kan man även se kamerans aktuella inställningar.

Kameran ger slutartider på ända ner till 1/4 000 sekund och kan ta bilder vid ända upp till ISO 6 400. De bilder vi tog vid ISO 3 200 präglades dock av så kraftigt brus att man måste vara oerhört tolerant för att kunna använda dem.

Vi kommer naturligtvis att leverera ingående recensioner av båda kamerorna så fort som möjligt. K20D kostar 12 995 kronor, medan priset för K200D är 7 995 kronor. Båda modellerna levereras med ett zoomobjektiv på 18–55 mm.

I samband med lanseringen av K20D och K200D lanserar Pentax dessutom fem nya, intressanta objektiv. De två modellerna smc PENTAX-DA* 200mm F2.8 ED SDM har en vädertålig konstruktion och ultraljudsmotor. De fem modellerna kommer att kosta mellan 2 000 och 13 000 kronor. Standardobjektivet som medföljer kameran är dock traditionellt uppbyggt.

Här kan du se några av de bilder som vi tog med K20D.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av