Panasonic utmanar Olympus

För omkring fem månader sedan presenterade Olympus den banbrytande kameran E-P1, som använder den speciella Micro Four Thirds-standarden. Kameran, som mest av allt kan betecknas som en systemkamera utan spegel, är nästan lika kompakt som en kompaktkamera. Nu har Panasonic kommit med sitt bidrag i detta segment. Lumix DMC-GF1 liknar Olympus E-P1 på många sätt, och det är ingen tillfällighet, för de båda tillverkarna har samarbetat vid utvecklingen av Micro Four Thirds.

15 oktober 2009

En markant skillnad mellan de två modellerna är bildstabiliseringen, som hos Olympus sitter i kamerahuset, medan den hos Panasonic sitter i objektivet. Lumix DMC-GF1 är den tredje modellen i G-serien, som kännetecknas av kompakta kameror för fotoentusiaster som tycker att en traditionell systemkamera är för stor. GF1 har en upplösning på 12,1 megapixlar och kan spela in video i HD med 720p i formatet AVCHD Lite. Kameran kan ta upp till tre bilder per sekund. Den har inte inbyggd sökare, så man är hänvisad till lcd-skärmen på 3,0 tum. En separat digital sökare kan dock köpas som tillbehör. Den monteras i kamerans blixtsko och kostar 2499 kronor.

Väljer man att köpa kameran utan objektiv kostar den 7499 kronor. Med ett zoomobjektiv på 14–45 mm blir priset 9 999 kronor. Det går för övrigt att använda objektiv från både Panasonic och Olympus.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av