Olympus E-30

Olympus tar sig in i mellanklassen

Olympus inleder en ny kameraserie med den pinfärska modellen E-30, som vänder sig till erfarna fotoentusiaster. Kameran bjuder bland annat på blixtsnabb autofokus som även fungerar i svagt ljus.

6 januari 2009

Nu tar Olympus upp kampen mot entusiastmodeller som Canon EOS 50D och Nikon D90 med nya E-30, som verkar vara den första modellen i en ny kameraserie. Detta är nämligen Olympus första digitala systemkamera med två siffror i namnet.

Under 2000 och 2001 lanserade tillverkaren modellerna E-10 och E-20, som fun gerar som systemkameror men har fasta objektiv. Nya Olympus E-30 är däremot en riktig systemkamera som hamnar mellan de billigare modellerna E-420 och E-520 och den halvprofessionella E-3, vad gäller såväl specifikationer som pris.

Skärmen är helt flexibel, så man kan titta på den även när man fotograferar ur sneda vinklar. Naturligtvis har den direktvisning.

E-30 liknar i mångt och mycket den mer avancerade modellen. Bildprocessorn har dock uppgraderats, så man kan ta fem bilder i sekunden, precis som med E-3, trots att upplösningen ligger på 12,2 megapixlar jämfört med den äldre modellens 10 megapixlar. E-30 är dock inte riktigt lika robust och tätad mot fukt och damm som E-3.

Fungerar i svagt ljus

E-30 har ärvt autofokussystemet, som enligt Olympus hör till de snabbaste varianterna på marknaden. De 11 fokuspunkterna är alla av korstyp, vilket ger större precision. Kamerans autofokus lär vara mycket ljuskänslig, vilket gör att man kan fokusera i svagt ljus.

E-30 har en rad effektfilter som bl. a. kan förstärka färgerna, ge ett mjukt skimmer eller efterlikna effekten från en hålkamera.

Priset för E-30 är ännu inte fastställt, men vi tror att huset kommer att kosta ca 14 000 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av