Ny Lightroomversion på väg

Redan nu kan man testa version 2.0 av Lightroom. Adobe har nämligen släppt en betaversion, som innehåller flera välbehövliga förbättringar.

2 juni 2008

Den största nyheten är att man nu kan justera exempelvis ljus och färger i utvalda områden genom att måla med en pensel. Det unika med dessa nya avgränsade justeringar är att ändringarna inte är destruktiva på pixelnivå som i Photoshop, utan i stället hamnar i ett slags lager som man sedan kan finjustera. Nu kan man alltså använda välkända tekniker som Dodge och Burn direkt i Lightroom, men man kan även ändra exempelvis färgmättnaden, ljusbalansen och klarheten lokalt med funktionen Clarity.

Även i organiseringsdelen återfinns mycket välkomna förbättringar. Den nya filterpanelen gör det mycket lättare att söka och sortera i bildsamlingen, eftersom man lätt kan begränsa sina sökningar efter kamerainställningarna.

Adobe har också tagit till sig fotografernas önskemål om att få bättre skärpa när man skriver ut och exporterar foton. Skärpan är nu indelad i pre- och outputsharpening och anpassas till om bilderna ska visas på skärmen eller skrivas ut. Det är verkligen skönt att slippa behandla bilderna i Photoshop för att få optimal skärpa.

Lightroom 2.0 integreras också bättre i Photoshop CS3, eftersom man kan välja ut bilder och sätta ihop dem till ett panorama eller kombinera flera exponeringar med hjälp av HDRfunktionen i Photoshop. Man kan även öppna foton som smarta objekt i Photoshop.

Sist men inte minst kan man nu dela upp Lightroom mellan flera skärmar. Adobe har inte informerat om när Lightroom 2.0 kommer att släppas. Betaversionen kan hämtas på webbadressen labs.adobe.com/technologies/ lightroom.

Lightroom 2.0 betaversion

Gratis Photoshop

Adobe har även lanserat ett gratisprogram för bildbehandling och presentation av bilder på nätet. Med Photoshop Express behöver du bara en internetanslutning för att kunna lägga upp dina foton på Adobes galleri samt justera till exempel ljus, färger och skärpa i bilderna via din webbläsare. Du kan uppdatera ditt fotogalleri med nya bilder och utföra grundläggande bildbehandling på webben, var du än befinner dig. Du kan dessutom samla alla bilderna i ett album och se dem i ett bildspel. Photoshop Express är gratis, och du registrerar dig på www.photoshop. com/express. Photoshop Express

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av